Labinski srednjoškolci na Danima otvorenih vrata PMF-a u Zagrebu „Dan i noć na PMF-u"

Labinski srednjoškolci na Danima otvorenih vrata PMF-a u Zagrebu „Dan i noć na PMF-u"

10.4.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

5. travnja 2019. učenici trećih razreda opće gimnazije koji slušaju fakultativni predmet „Eksperimentalna fizika“ posjetili su Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu na kojemu su održani Dani otvorenih vrata („Dan i noć na PMF-u“).  Uz njih PMF su posjetili i učenici škole koji su ove godine sudjelovali na Županijskom natjecanju iz fizike. U pratnji učenika bili su profesori Ticijana Šumberac i Nedeljko Mandić.
Na Geofizičkom odsjeku PMF-a je održan program „Geofizika uživo“. Učenici su  obišli Memorijalne prostorije Andrije Mohorovičića, znanstvenika rodom iz Voloskog, po kojem u Geofizički odsjek nosi ime. Upoznali  su se s životom i radom Andrije Mohorovičića. Vidjeli su i  originalne instrumente i opremu koja se koristila i koristi u seizmologiji pri detekciji potresa.
Potom su poslušali  predavanje  „Zašto je ove zime Ameriku zahvatila polarna hladnoća i je li to znak da globalno zatopljenje zapravo ne postoji?“  Ova je zima bila iznimno hladna u središnjem dijelu SAD-a gdje su na nekim mjestima izmjerene temperature čak i do -50 °C. Što je uzrokovalo pojavu ove ekstremne hladnoće? Je li to znak da posustaje globalno zatopljenje? Mogu li tako niske temperature zadesiti i Hrvatsku? Odgovore na postavljena pitanja učenici su dobili  u tom  predavanju.


U predavanju „Frekvencija koja ruši“ učenici su se upoznali s energijom seizmičkih valova te načina prijenosa energije s tla na objekt.  Najgore je kad dođe do rezonantnog prijenosa, kad su jednake frekvencije slobodnih oscilacija tla i zgrade koja je na tom tlu sagrađena.


Izvedeno je i nekoliko pokusa:

Seizmološki pokusi: "Potres – od izvora do posljedica" - Nizom pokusa prikazan je  nastanak potresa, rasprostiranje valova potresa i efekte potresa na površini Zemlje. Pokazan je  način na koji  seizmolozi proučavaju potrese, kako posljedice potresa utječu na ljude i što možemo učiniti kako bi ih ublažili.
U pokusu „Bura“  pokazano je kako bura  točno nastaje, o čemu ovisi njena snaga, zašto je Senj grad poznat po buri te još neke druge zanimljivosti.
Pokus „Prašinski vrag“ je odgovorio na pitanje  može li u pustinji nastati pojava po strukturi slična pijavicama? Može, i zove se "prašinski vrag". Kako on točno nastaje, treba li ga se bojati i još poneke zanimljivosti učenicima su prikazane u kratkom izlaganju i pokusu.


Učenicima je prikazan pokus u kojemu je prikazana zanimljiva pojava tzv. „Kelvin-Helmoltzova nestabilnost“.  Ova nestabilnost predstavlja jednu od granica između valova i turbulencije u fluidima. Prikazano je  kako ju prepoznati te gdje ju možete tražiti u prirodi.


Učenici su imali priliku upoznati zanimljive geofizičke pojave kroz nekoliko postera i kratkih izlaganja: Ekstrasolarni planeti, Polarna svjetlost, Tornado, Oluja veća od Zemlje i Nogometna i koncertna seizmologija. Nakon Geofizičkog odsjeka na Fizičkom odsjeku PMF-a u sklopu programa „Fizika danas“ učenici su posjetili nekoliko laboratorija te poslušali zanimljiva predavanja iz raznih područja fizike.
Na predavanju „Kako tražimo nove materijale“ učenici su prezentirane metode rada fizičara pri istraživanju novih nepoznatih materijala.   U predavanju „Muzika atoma“ učenici su kroz nekoliko pokusa upoznali čudesni svijet atoma i kvantne fizike. Upoznali su i temelje rada kvantnih računala za koje se predviđa da će u slijedećih dvadesetak godina, a vjerojatno i ranije zamijeniti današnja „klasična“ računala.

U laboratorijima   „NMR -- pogled u svijet atoma“  te „Supravodiči i jaki magneti“ učenici su upoznali opremu i uređaje koji se na PMF-u koriste u istraživačkom radu.  Prikazani su pokusi sa supravodičima i tekućim dušikom kakvi s zbog skupe opreme ne mogu izvoditi u školskom laboratoriju.
Na matematičkom odsjeku PMF-a dio učenici su posjetili interaktivnu izložbu, a na predavanju „Matematika u bankarstvu“ saznali su što matematičari rade u bankama i moraju li baš svi nositi odijela.  Maturanti zainteresirani za studij matematike upoznali su se mogućnostima studiranja.
(Tekst i foto: Ticijana Šumberac i Nedeljko Mandić)


ssmb.hr
eksperimentalna fizika fizika obrazovanje pmf nedjeljko mandić ticijana šumberac