Labinski srednjoškolac Martin Šverko osvojio 1. mjesto na online natjecanju Dabar

Labinski srednjoškolac Martin Šverko osvojio 1. mjesto na online natjecanju Dabar

11.12.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Natjecanje Dabar - međunarodno online natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja se ove godine održalo u Hrvatskoj u tjednu od 11.11. do 15.11. Na razini Hrvatske u kategoriji GigaDabar sudjelovalo je 3116 srednjoškolaca. Srednja škola Mate Blažine Labin sudjelovala je ove godine po treći put, a natjecanje je u našoj školi provedeno 11.11. Sveukupno je sudjelovalo 14 učenika različitih razreda i usmjerenja.

Martin Šverko, učenik 4. razreda elektrotehničkog usmjerenja osvojio je 1. mjesto riješivši test s maksimalnim brojem bodova (12/12), a bitno je napomenuti da je čak još pet učenika ušlo u 10% najboljih rezultata na razini države. To su redom Mateo Dobrić (3.f), Petar Dundara (3.e), Ema Načinović (4.e) i Aleksandar Parenta (4.f) koji dijele 6. mjesto te Natali Lazarić (3.o) koja je osvojila 10. mjesto.

Na natjecanju su još sudjelovali Toni Vojić (1.e), Jakov Gobo (1.e), Noa Mikuljan (1.e), Damir Didić (2.as), Damjan Ilić (2.as), Dino Abdulahović (3.e), Antonio Đurašin (3.e) i Gabriel Ružić (4.e).
Dabar (originalni naziv Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima, nastavnicima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Izvrsno se nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka,  rješavanje problema te programiranje.

Natjecanje se organizira u 5 kategorija:  za učenike 1. i 2. razreda OŠ - kategorija MikroDabar,  za učenike 3. i 4. razreda OŠ - kategorija MiliDabar,  za učenike 5. i 6 razreda OŠ - kategorija KiloDabar,  za učenike 7. i 8. razreda OŠ - kategorija MegaDabar i  za učenike svih razreda srednje škole - kategorija GigaDabar. Ove je godine u svim kategorijama  ukupno pristupilo 24769 učenika.
Neovisno o kategoriji, učenici rješavaju dvanaest zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta, a najveći broj bodova za svaki zadatak je 1 bod. Natjecatelji mogu koristiti papir i olovku kao dodatnu pomoć u rješavanju zadataka, međutim uporaba kalkulatora te drugih pomagala nije dozvoljena.
Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNet-a, a natjecanje podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Službena stranica natjecanja u Hrvatskoj je: http://www.ucitelji.hr/dabar
Pripremu i organizaciju natjecanja u Srednjoj školi Mate Blažine vodili su nastavnici Eler Diminić i Laura Kokot. Svi su učenici koji su sudjelovali (riješili test i ispunili anketu) ostvarili pravo na digitalnu značku i diplomu, a učenicima koji su ostvarili 10% najboljih rezultata biti će dodijeljene i posebne značke i diplome.     
(Tekst i foto:  Laura Kokot)

Poveznice:
Dabar je više od natjecanja, Dabar je izazov! - ucitelji.hr


ssmb.hr


srednja škola mate blažina martin šverko pobjeda natjecanje dabar eler diminić