Labinski SDP: Imaš kuću, vrati stan

Labinski SDP: Imaš kuću, vrati stan

23.3.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

"Stanarina od 2,5 kuna po četvornom metru za korisnike socijalnih stanova ne bi smjela vrijediti i za ostale najmoprimce gradskih kvadrata, kao što je to slučaj u Labinu", poručio je SDP-ov vijećnik Željko Ernečić na konferenciji za novinare. "Grad treba pravičniji model s primjerenom razlikom u cijeni najma", dodao je napominjući da se trenutno za gradski stan od 60 kvadrata mjesečno plaća oko 150 kuna.

Ernečić je o ovoj problematici višekratno progovarao, rezolutno tvrdeći da gradske stanove rabe i vlasnici obiteljskih kuća ili još jednog stana te da pojedini korisnici zarađuju dajući dodijeljene im prostore u podnajam. Tražio je da Labin, po uzoru na Zagreb i Rijeku, objavi popis korisnika svojih stanova, no gradonačenik Tulio Demetlika je to odbio objašnjavajući da ne smije objaviti podatke o fizičkim osobama.

- Grad je lani od najma stanova prihodovao 318 tisuća kuna, a oko polovice tog iznosa trebalo bi ići za plaćanje pričuve pa ne ostaje sredstava za renoviranje takvih prostora ili gradnju novih, potrebnih zbog velikog interesa - na važećoj je listi prvenstva, od studenoga 2010., tridesetak kandidata. Novac bi se namaknuo kada bi stanarina, izuzev one socijalne, iznosila oko osam kuna za kvadrat, koliko plaća desetak korisnika kojima je stan, sukladno svojim ovlastima, dodijelio gradonačelnik, rekao je Ernečić.

Iz odgovora na vijećničko pitanje o načinu korištenju stanova, koji je dobio, pohvalio se, nakon deset mjeseci opetovanog inzistiranja, iščitava se da odluka o iznajmljivanju stanova ne provodi. U njemu, naime, piše da pet stanova ne upotrebljavaju najmoprimci, već "netko drugi", da se za tri prostora vodi sudski postupak jer korisnici već godinama žive drugdje te da se za jedan stan ne provodi pravomoćno sudsko rješenje o iseljenju. Pet se stanova, usto, ne koristi jer ih treba renovirati. Grad posjeduje 121 stan nakon što je njih 55, sukladno novoj zakonskoj odredbi, krajem prošle godine predao u vlasništvo Agenciji za upravljanje državnom imovinom. (Igor RADIĆ)

nekretnine kuca stan nekretnine željko ernecic