Labinski rudari i ratni vojni invalidi s povlaštenim mirovinama izuzeti od vladinih mjera štednje

Labinski rudari i ratni vojni invalidi s povlaštenim mirovinama izuzeti od vladinih mjera štednje

13.5.2010. // HRT // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povlaštene mirovine iznad 3500 kn umanjit će se za 10 posto, odlučeno je na sjednici Vlade. Iz toga će biti izuzete mirovine rudara, oboljelih od azbestoze i stopostotnih ratnih vojnih invalida. Manje mirovine od sadašnjih dobit će oko 90 tisuća korisnika. Vlada na taj način do kraja godine namjerava uštedjeti 250 milijuna kuna. Iduće godine uštedjelo bi se 620 milijuna kuna.

Neće se umanjivati mirovine manje od 3500 kuna, a vodit će se računa i o tome da nakon umanjenja ne budu manje od tog iznosa. Povlaštene mirovine koje su regulirane sa 10-ak zakona smanjit će se zakonom koji će na snagu stupiti 1. srpnja, što znači da će korisnici tzv. povlaštenih mirovina prve umanjene mirovine dobiti u kolovozu.

Sve povlaštene mirovine veće od 3500 kuna za srpanj, koje se trebaju isplatiti u kolovozu, bit će 10 posto niže. Vlada je, kako je i najavljeno, posebnim zakonom odlučila srezati povlaštene mirovine za koje se svake godine izdvoji više od sedam milijardi kuna.

Od toga su izuzeti tek rudari iz labinskog Tupljaka, radnici koji su radili u kontaktu s azbestom te 100-postotni hrvatski ratni vojni invalidi kojih je 886 u mirovini, objavljeno je na sjednici Vlade.

Premijerka Jadranka Kosor naglasila je kako je riječ o mjeri najavljivanoj još prije godinu dana. Braniteljskim udrugama zahvalila je na razumijevanju, a najavila je da će Vlada od sada svaki tjedan donositi slične mjere. Kao prvu sljedeću mjeru najavila je zakonske izmjene kojima će se pravo na besplatna putovanja saborskih zastupnika ograničiti isključivo na putovanja vezana uz parlamentarne aktivnosti.

 

Više na HRTu

 

Foto: Matica.hr

 

 

rudari labinski rudari povlaštene mirovine mirovina kovari vojni invalidi tupljak