Labinski poduzetnici i obrtnici iznimno zainteresirani za bespovratne potpore Istarske županije

Labinski poduzetnici i obrtnici iznimno zainteresirani za bespovratne potpore Istarske županije

13.7.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Program bespovratnih potpora poduzetnicima i obrtnicima koji je Istarska županija predstavila ovog proljeća i za koji je u ovogodišnjem proračunu namijenjeno 570.000 kuna do sada je iznimno loše ostvaren. Prema podacima Istarske županije, u tri potprograma - Potpora istarskom obrtništvu, Internacionalizacija malog i srednjeg poduzetništva i Komercijalizacija inovacija - od mogućih više od pola milijuna kuna poduzetnicima i obrtnicima do sada je dodijeljeno manje od 50.000 kuna.

U programu Internacionalizacija malog i srednjeg poduzetništva, gdje je poduzetnicima za međunarodnu prezentaciju te unapređenje postojećih i razvoj novih proizvoda planirano 240.000 kuna primljeno je svega 8 ponuda. Potpore u propisanoj visini do 10 tisuća kuna će tako, uglavnom za nastupe na inozemnim sajmovima, dobiti Accord Studio Pula, Systec Automatizacija Labin, Obrt Almetali Labin, Eurobrod Pula i Obrt Merania Labin, dok su Obrt DePersico Rabac, Novatec Labin i OPG Trapan Pula za sada ''na čekanju'' jer je intencija poticanje prvenstveno proizvodnih izvoznih djelatnosti.

U programu Komercijalizacija inovacija ukupne vrijednosti 150.000 kuna po 10.000 kuna za razvoj svojih inovacija primit će samo Masimo Jenkel iz Labina i Bojan Blagonjić iz Pule, dok se Savezu udruga inovatora dodjeljuje iznos od 50.000 za tehničku pomoć istarskim inovatorima.

Podaci o programu Potpora istarskom obrtništvu vrijednom ukupno 180.000 kuna još nisu objavljeni, ali, kako saznajemo, odaziv je vrlo slab te će se na njemu morati dodatno raditi. Naime, cilj je programa bio s po 1.000 kuna pomoći stotini mladih do 35 godina pri otvaranju prvog obrta, dok je 80.000 kuna namijenjeno sufinanciranju obrtničkih sajmova. Obrtnička se komora još obvezala otpisati obrtničku naknadu za prvu godinu poslovanja, odnosno ''oprostiti'' daljnjih 1.000 kuna po obrtu. Iako je u ovoj godini otvoreno 270 novih obrta u Istri, na županijski se natječaj javilo svega nekoliko obrtnika te će se temeljem popisa novootvorenih obrta kontaktirati s njihovim vlasnicima kako bi se do kraja godine program potora ipak realizirao. (iPress)

poduzetništvo obrtnici bespovratna sredstva financiranje istarska županija