LABINSKI OSNOVNOŠKOLCI POKAZALI ZAVIDNO ZNANJE U KVIZU ZNANJA

LABINSKI OSNOVNOŠKOLCI POKAZALI ZAVIDNO ZNANJE U KVIZU ZNANJA

23.1.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

LABIN, 23. siječnja 2013. - Danas je u Osnovnoj školi "Ivo Lola Ribar" u Labinu održana radionica projekta DIVA u kojoj su sudjelovali učenici 6.a razreda, a vodila ju je Ljiljana Dravec, voditeljica projekta DIVA za Istarsku županiju. Učenici su upoznati s vrstama otpada i vijekom raspadanja, a svoje su znanje pokazali u kvizu znanja „Kad priroda zove upomoć..."

 

Osnovna škola „Ivo Lola Ribar" iz Labina koja već devetu godinu za redom njeguje status EKO škole, uključila se u projekt „DIVA - Sanacija divljih odlagališta i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti". U okviru jednosatne radionice učenicima 6.a razreda približena je tematika štetnog djelovanjem otpada na okoliš i ljude, njegovo zbrinjavanje i vijek raspadanja u prirodi.

Učenicima je u uvodnom dijelu nastavnog sata predstavljena definicija otpada i njegova klasifikacija putem prezentacije „Šuma ne jede bilo što... Njezina je probava spora!" te vijek raspadanja predmeta iz svakodnevne upotrebe poput papirnatih maramica, žvakaćih guma, limenka, plastičnih i staklenih boca i sl. Učenici su zatim bili podijeljeni u grupe po bojama (žuta, plava, crvena, zelena i ljubičasta) te su timski odgovarali na zadana pitanja kviza znanja oblikovanog poput popularnog TV kviza „Milijunaš". Točni odgovori koji su se nakraju zbrajali pokazali su tko je najbolji poznavatelj problematike otpada i najviše ekološki osviješten. Najviše bodova osvojile su crvena, zelena i ljubičasta ekipa koje su se u kreativnom nadmetanju borile za titulu pobjednika. S idejom o izradi jaslica od u potpunosti otpadnog materijala, pobjedu je ponijela ljubičasta ekipa koju su sačinjavali Lea Rašek, Altin Mehmeti, Marko Paliska, Vid Ernečić i Ricardo Bolterstein.

S ciljem edukacije i osvještavanja učenika o ovoj problematici, podijeljeni su promotivno-edukativni materijali - brošure i letci - nastali u sklopu projekta DIVA.

 

PR

 

DIVA otpad kviz znanja priroda