Labinski osnovnoškolci educirani o neprihvatljivosti nasilja

Labinski osnovnoškolci educirani o neprihvatljivosti nasilja

13.4.2015. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Policijska uprava istarska nastavila je provoditi aktivnosti u sklopu nacionalnog preventivnog projekta  ''''Živim život bez nasilja'''' pa su 8. travnja 2015. u OŠ ''''Ive Lole Ribara'''' u Labinu održane interaktivne radionice i edukativno-umjetnički program, s ciljem podizanja svijesti kod djece i mladih o neprihvatljivosti nasilja.

''''Živim život bez nasilja'''' je naziv projekta koji u Hrvatskoj od 2010. godine provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP),  a unazad dvije školske godine u projekt je uključeno i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Namijenjen je učenicima osnovnih škola, nastavnicima, roditeljima te cjelokupnoj zajednici, a uključuje niz edukativnih aktivnosti u školama, kojima se mladima nastoji ukazati da nasilje nije prihvatljivo ponašanje te da se sveukupna javnost treba boriti protiv svih oblika nasilja. Projekt se sastoji od tri komponente: interaktivnih radionica, edukativno-umjetničkog programate interaktivne parlaonice i literalnog/likovnog natječaja.

Preventivne aktivnosti u labinskoj osnovnoj školi započele su interaktivnim radionicama, koje su proveli voditeljica Odjela prevencije Policijske uprave istarske Alica Rosić-Jakupović te predstavnik organizacije civilnog društva„Status M'''' Jurica Pačelat. Interaktivne radionice na temu nenasilja i tolerancije provedene su u svrhu izgradnje kulture nenasilja kod najmlađe populacije, s ciljem poticanja učenika na stvaranje pozitivnih stavova, koji su u skladu s pozitivnim vrijednostima društva u kojem žive te senzibiliziranja učenika na problem nasilja i nužnost njegovog prijavljivanja. Kroz zanimljivu prezentaciju i razgovor, učenici sedmih razreda naučili su kakvi sve oblici nasilja postoje, gdje mogu potražiti zaštitu u slučaju da su i sami žrtve nasilja ili znaju nekog tko je žrtva nasilja te što sve policija poduzima kada dobije prijavu o nasilničkom ponašanju.  Kroz radionicu ''''Zvonkov kviz – kampanja Budi muško, mijenjaj pravila'''', učenicima je potom skrenuta pozornost i na važnost komunikacije u odnosima te na prihvaćanje kulture tolerancije, nenasilja i nediskriminacije jer nitko ne zaslužuje biti zlostavljan.

Nakon provedenih interaktivnih radionica, održana je druga komponenta projekta, odnosno kazališna predstava u režiji Zijaha Sokolovića ''''Nasilje – za nasilje nema opravdanja''''. Radi se o predstavi, koja je dio THE/ARTO projekta, odnosno projekta edukacije učenika kroz umjetnost, a kroz koju su se učenici mogli upoznati s različitim oblicima nasilja, njegovim uzrocima i posljedicama, ali i načinima kako reagirati na nasilje, s osnovnom porukom da,  bez obzira na sve - ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJA. Predstavu su izveli glumci Petra Kurtela i Vedran Komerički, a osim učenika i njihovih nastavnika, odgledali su je i predstavnici policije te Grada Labina i Vijeća za komunalnu prevenciju grada Labina

OŠ ''''Ive Lole Ribara'''',kao izvrstan domaćin projektu, kroz pripremu učenika progovaranjem o problemu nasilja, potakla je djecu na aktivno sudjelovanje u provedenim aktivnostima. Učenici koji su sudjelovali u radionicama i odgledali predstavu, sudjelovat će i u trećoj komponenti preventivnog projekta pa će tako, do kraja školske godine, kroz likovni i literarni izričaj te tematsku interaktivnu parlaonicu, iskazati svoja razmišljanja na temu nenasilja, tolerancije i nediskriminacije.

edukacija nenasilje nasilje oš ivo lola ribar