Labinski Narodni muzej u akciji (U)okvir(i)

Labinski Narodni muzej u akciji (U)okvir(i)

21.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Na ovogodišnjoj, 14., muzejskoj edukativnoj akciji tematskog naziva (U)okvir(i) sudjelovat će pet istarskih muzeja, a povod akcije je međunarodni dan muzeja koji se slavi 18. svibnja. Cilj akcije je popularizirati muzeologiju i muzeje. Ujedno podsjećam i da Arheološki muzej Istre za međunarodni dan muzeja organizira i bogati program koji će se održavati od 18. travnja do 18. svibnja, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo na jučerašnjoj konferenciji za novinare u AMI-ju.


Ovo je 14. put za redom da se hrvatski muzealci s istim povodom i s istim ciljem združuju te putem izložbi, kreativnih radionica, igraonica i predavanja obrađuju zajedničku temu. U akciji sudjeluje čak 61 muzej iz cijele Hrvatske, a u Istri su to Arheološki muzej Istre, rovinjski Zavičajni muzej, Narodni muzej Labin, Etnografski muzej Istre u Pazinu i Gradski muzej Umag.

U Pazinu - knjižica razglednica

Mirjana Margetić koja je zadužena za program u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu, a ujedno je i koordinator ove akcije kazala je da Istra već šest godina sudjeluje u toj akciji, te da je za ovu priliku tiskana brošura koja se prodaje po promotivnoj cijeni od deset kuna i koja je ujedno i ulaznica za sve muzeje koji sudjeluju u akciji.

- Kao što je to već rekao ravnatelj Komšo, ova akcija služi za popularizaciju muzeja, a tome bih dodala da tako želimo privući djecu i na individualni dolazak u muzej, dakle mimo školskih posjeta. Etnografski muzej Istre akciju je nazvao »ZA/ok/VIRNI u muzej!« jer smo uokvirili pet predmeta u stalnom postavu muzeja. Djeca će morati otkriti koji su to predmeti, te uz pomoć legendi saznati nešto više o njima. Kada odaberu onaj koji im se najviše sviđa, na temelju njega će izrađivati razglednice. Knjižica razglednica bit će predstavljena na dan muzeja, 18. svibnja, kazala je Margetić i dodala da će se akcija održavati od 20. travnja do 6. svibnja.
Vedran Kos, kustos u Narodnom muzeju Labin objasnio je da će povodom akcije (U)okvir(i) tiskati letak koji će imati dvostruku zadaću.
- Na jednoj strani bit će prikazani izlošci koji su posebno važni za lokalnu povijest, a gosti će između njih izabrati predmet koji najbolje prikazuje povijest Labina i Labinštine. Na drugoj stranici bit će anketa u kojoj će posjetitelji ocijeniti novi stalni postav te iznijeti prijedloge ili kritike vezane uz Muzej, kazao je Kos i dodao da će se u labinskom muzeju održavati i radionice koje se organiziraju svake godine i koje su vezane uz rudarsku povijest Labinštine. Akcija će u Narodnom muzeju Labin trajati od 18. travnja do 18. svibnja.

Pulski spomenici na starim razglednicama

Katarina Zenzerović predstavila je program Arheološkog muzeja Istre koja nosi naziv Pulski spomenici u okviru.
- Program će se odvijati svake srijede od 22. travnja do 13. svibnja kroz predavanja na kojima će biti predstavljeno pet najpoznatijih pulskih spomenika putem starih razglednica - amfiteatar, Augustov hram, Slavoluk Sergijevaca, Herkulova vrata i Dvojna vrata. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da dođu na predavanja i nauče zanimljivosti o starim razglednicama, otkriju kako je naš grad izgledao prije stotinjak godina i što se na spomenicima promijenilo od toga vremena do danas. Bit će organizirane i likovne radionice za djecu, a njihovi radovi će biti predstavljeni na izložbi »Pulski spomenici na starim razglednicama« 18. svibnja, kazala je Zenzerović.

Marija Smolica govorila je o programu rovinjskog Zavičajnog muzeja naziva Top five - 5 odabranih predmeta iz muzejskih zbirki, koji će se održavati od 11. do 18. svibnja.

- Posjetitelji će moći pogledati odabrane predmete iz povijesne, etnografske i arheološke zbirke, zbirke moderne hrvatske likovne umjetnosti i iz knjižnice: dvije razglednice Rovinja, sliku »Cvijeće«, autora Rudolfa Gerharta Bunka, dijelove oltara crkve sv. Tome sa zanimljivim ukrasima, ženski korzet iz 19. stoljeća i stare novine iz 19. stoljeća. Za učenike petih do osmih razreda organizirat ćemo radionice iz klesanja kamena i izrade dekoracija prema predlošku pletera iz crkve sv. Tome kraj Rovinja, kazala je Smolica.
Barbara Banovac je govorila o programu Muzeja grada Umaga naziva Kocka do kockice - moj grad, koji će se održavati u prostoru Arheotradea od 20. do 30. travnja.
- Tijekom radionica u sklopu programa bavit ćemo se izradom velikih zidnih mozaika na osnovi dječjih crteža. Od malih okvira, kockica, izrađivat ćemo veće okvire ne teme: pošta, muzej, škole, autobusna stanica i druge. Od tih malih uokvirenih tema izradit ćemo jedan još veći okvir, unutar kojeg će biti prikazan naš grad. Polaznici će se upoznati s tehnikom mozaika, koje će izrađivati pod budnim okom iskusnog mozaičara Matka Kezelea. Svaka od deset odabranih tema bit će postavljena na zid, koji će biti budući kreativan orijentir stanovnicima i turistima, kazala je Banovac i dodala da će to biti svojevrsni plan grada u mozaicima.

Muzejsku edukativnu akciju i ove godine organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva.

B. VINCEK

muzej uokviri narodni muzej labin narodni muzej vedran kos povijest darko komšo akcija