Labinski Narodni muzej u 13.muzejskoj edukativnoj akciiji

Labinski Narodni muzej u 13.muzejskoj edukativnoj akciiji

18.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva od 18. travnja do 18. svibnja, kada se obilježava Međunarodni dan muzeja, trajat će 13. muzejska edukativna akcija i nagradna igra.

Ove godine glavna tema projekta je »Original«. Početak je obilježen jučer u Umagu, gdje je održana konferencija za novinare na kojoj su program predstavili muzejska pedagoginja Barbara Banovac, u ime domaćina, Mirjana Margetić iz pazinskog Etnografskog muzeja Istre i Vedran Kos iz Narodnog muzeja Labin pri Pučkom otvorenom učilištu.

 


U akciji sudjeluje 56 muzeja, galerija i arhiva iz čitave Hrvatske – 22 s područja Zagreba i okolice, devet sa sjeverozapada zemlje, šest iz Slavonije, 12 iz Dalmacije te sedam s područja Istre i Kvarnera. Osim spomenutih, domaće boje branit će i pulski Arheološki muzej Istre te Zavičajni muzej grada Rovinja, a iz susjedne regije sudjelovat će riječki Prirodoslovni muzej te onaj moderne i suvremene umjetnosti. Svi sudionici kreirat će vlastite programe na zajedničku temu - izložbe, kreativne radionice, igraonice, predavanja i slično - mahom namijenjene osnovcima i srednjoškolcima.

 

Kao i prošlogodišnja, akcija sadržava i nagradnu igru za posjetitelje, koja će završiti izvlačenjem 18. svibnja u ovogodišnjem muzeju domaćinu – Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu. U sklopu toga bit će otvorena izložba postera sudionika ove manifestacije, koja će nakon toga putovati cijelom zemljom. Istra, točnije Pazin, doći će na red u listopadu.


Kako je istaknuto, cilj ovog programa je promicanje i popularizacija muzeja, poticanje individualnog posjeta muzejima i razvijanje kulturnih navika prvenstveno, ali ne i isključivo, među djecom i mladima te pridonošenje razvoju edukativne djelatnosti muzeja. Tijekom idućih mjesec dana zainteresirani će moći posjetiti sve muzeje i ustanove koji sudjeluju u akciji, a za simboličnu cijenu knjižice od deset kuna. Skupljanjem žigova u knjižici stječe se pravo sudjelovanja u nagradnoj igri. Knjižica na po dvije stranice donosi sve podatke o sudionicima i opise njihovih programa. Dakle, radit će se s originalima i njegovim korelatima – unikatima, replikama, verzijama, kopijama, falsifikatima, reprodukcijama i slično kroz široku lepezu djelatnosti – umjetnost i kulturu, zanatstvo i tehniku, znanost i filozofiju.


U Labinu će se organizirati radionice »Pronađi svoj original« koje će biti prilagođene prema uzrastima. »Lonac Rakljanc« naziv je pazinskog programa, koji će tematski obraditi rakaljsko lončarstvo, a na radionicama će se izrađivati posude od glinamola. Malu izložbu u izložbi »Original ili reprodukcija?« priredit će Arheološki muzej Istre.

 

Iznimno tom prilikom izloženi predmeti moći će se dotaknuti - dijelom kopije, dok će originale posjetitelji morati sami pronaći. Debatni klub na kojem će se razgovarati o novim tokovima u likovnoj umjetnosti priredit će Rovinjci. U razmjeni mišljenja sučelit će se umjetnici i mlada publika. Umag se odlučio za igru »Što ovaj kovčeg skriva?«. Mališani će odgovarati na kviz pitanja, a zatim će kroz likovne radionice rekonstruirati detalje ili cijele originale brižljivo pospremljene u aluminijske kovčege koji jedva čekaju ovu priliku da se otvore.

 

T. KOCIJANČIĆ

Vedran Kos Narodni muzej kultura edukacija projekt radionica Pronađi svoj original umjetnici Mirjana Margetić