Labinski mjesečnik nakon odluke Županijskog suda u Puli ponovno izlazi pod imenom "Novi Foji"

Labinski mjesečnik nakon odluke Županijskog suda u Puli ponovno izlazi pod imenom "Novi Foji"

30.3.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Županijski sud u Puli ukinuo je privremenu mjeru zabrane izdavanja i tiskanja naših novina pod imenom „Novi foji".

Rješenje o zabrani izdavanja i tiskanja novina pod imenom „Novi foji", a temeljem prijedloga Eleonore Vlačić i Nenada Čakića donio je naime 25.siječnja Općinski sud u Labinu. Temeljem tog i druge privremene mjere o zabrani distribucije, a koja je u međuvremenu također ukinuta, dva broja naših novina izašla su samo pod imenom „foji".

 

Obrazlažući rješenje o ukidanje privremene mjere sutkinja Županijskog suda Virna Išić ustvrdila je kako su „valjanim ugovorom sva izdavačka prava nad mjesečnikom „Novi foji" prenesena  na izdavača Labinsku tiskaru d.o.o. Labin, koji je ovlašten tiskati i izdavati novine. Stoga nema govora o postojanju ortakluka s Eleonorom Vlačić i Nenadom Čakićem, koji su prije radili za Istarski glas d.o.o. Labin, a koji je na Labinsku tiskaru valjanim ugovorom prenio sva izdavačka prava."

 

To isto je, piše u obrazloženju, utvrđeno i pravomoćnom presudom Općinskog suda u Pazinu od 20. listopada 2006. godine, potvrđenom presudom Županijskog suda u Puli od 29. studenog 2007. godine, u kojoj je pravomoćno utvrđen prijelaz prava na izdavanje lista „Novi foji" na Labinsku tiskaru.

 

Sutkinja Županijskog suda ustvrdila je također da sutkinja Općinskog suda nije prilikom donošenja privremene mjere obrazložila na temelju kojih dokaznih prijedloga Eleonora Vlačić i Nenad Čakić traže određivanje mjere, „odnosno iz predloženih dokaza izvela je pogrešne zaključke". Županijski sud je prihvaćajući žalbu Labinske tiskare, izdavača „Novih foji" ustvrdio kako je ona samo nastavila s izdavanjem „Novih foji", dok su Eleonora Vlačić i Nenad Čakić nakon raskida ugovora o radu pokrenuli novi projekt „Naš foji". Labinski Općinski sud, navodi se u obrazloženju, nije uzeo u obzir da „Novi foji" koje Labinska tiskara nastavlja tiskati i izdavati ima sadržajno i konceptualno potpuno drugačiji koncept". Županijski sud u Puli je isto tako ustvrdio da Općinski sud u Labinu i nije bio nadležen odlučivati u ovom sporu koji se odnosi na zaštitu i uporabu industrijskog vlasništva, autorskog prava i srodnih prava, već su zato nadležni trgovački sudovi.

Ovim rješenjem, „foji" opet postaju „Novi foji"!

Uredništvo "Novi foji"

 

 

 

novi foji naši foji privremena zabrana privremena mjera sudska odluka