LABINSKI MJESEČNI SAJAM KAO DOKAZ DA JE DOBA BESPARICE JAČE OD VREMENA DARIVANJA - Ku nimamo u žepu, ne gremo van z hiže

LABINSKI MJESEČNI SAJAM KAO DOKAZ DA JE DOBA BESPARICE JAČE OD VREMENA DARIVANJA - Ku nimamo u žepu,  ne gremo van z hiže

21.12.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Trljanjem palca i kažiprsta u visini očiju, tako nam je, baš poput ka-kvog pantomimičara, prolaznik na jučerašnjem izdanju mjesečnog sajma u Labinu objasnio znatno slabiju posjećenost negoli ranijih godi-na uoči Božića tih štandova sa svakovrsnim asortima-nom na trgu kraj tržnice. Ili, kako reče jedna mlada majka, koja je pohitala po "peri-de-ri" robicu za dijete: "Beci, fali, beci... Nekad si ovuda jedva prolazio, a danas možeš ho-dati raširenih ruku". Poput virusa raširena bes-parica očigledno je jača i od vremena darivanja i tog ras-pojasanog podnevnog sunca: uzdrmala je vašar koji ipak, i unatoč jakom šamaru, ostaje neuništiv, barem kao sigurno stjecište umirovljenika željnih tih rijetkih društvenih događanja po njihovoj mjeri.

- Ponuda je stvarno do-bra, ali ljudi više šeću nego kupuju. Ma, pusti ća, dobro da imamo sajam, vajk moreš noć neku sitnicu. Ceneje je nego va butege, vidim da se išću holjovi, podnja roba, jakete, i ljekovito bilje za po-klon... Ku niš drugo, baren nekega vidiš danas kad su si zaparti va kuće. Penzioneri pridevaju saki put, čak se i dogavaraju za mesec don po-napred da opet skupa popiju kafe, ispričao nam je kupac iz Svetog Martina.

Neki su, međutim, sumnji-čavi prema povoljnim cijena-ma i tom revnom prodavaču tekstila, koji ne izdaje račune pa nema glavobolje po Lini-ćevim fiskalnim blagajnama te k svome banku mami opušteno vičući: "Božićno sni-ženje, izvolite, imamo jaknu za vas..."

- Sve je skuplje nego u bu-tegan, kamo kupujen, i to uglavnom kad su sniženja. Tu moraš bit oprezan jer je dosta robe s greškon. Dojden se ju-što prošetat i kega videt!, rekla nam je jedna gospođa.

I dok nam se trgovci odje-ćom uglavnom žale da ih "ubija ova recesija", supruž-nici iz Višnjana koji nude med i pčelinje proizvode priznaju da "delo lipo gre". "Kupci su prepoznali kvali-tetu i domaći proizvod; valja znaju da se med triba kupi-ti ča bliže košnici, znači od pčelara. Manja je posjeta, jušto, ali mi smo takovi: ku nimamo u žepu, ne gremo van z hiže. Za doj uvamo ti rabi gotovina, tu ne pomoru kartice i peglanja", rekli su nam.

Pažnju nam je, u moru jednoobrazne, konfekcijske ponude privukao minijatur-ni štand Elene i Suzane, kre-ativki iz Poreča koje u adventu griju srca rukotvorinama - bakrenim nakitom i ukrasi-ma, heklanim torbicama za mobitele, domišljatim špan-gama i božićnim aranžma-nima. Ni to što pletu na licu mjesta, ni pristojne cijene ne pomažu, međutim, u trže-nju . "Htjele smo napokon predstaviti naše uratke, opi-pati bilo kupaca, no prolazni-ci uglavnom samo pogledaju i govore da im se sviđa..."

Igor RADIĆ

sajam labin mjesečni sajam kriza recesija