Labinski gimnazijalci proslavili 55 godina mature

Labinski gimnazijalci proslavili 55 godina mature

12.10.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U srednjoškolskom centru "Mate Blažina" Labin okupili su se maturanti Gimnazije istog imena generacije 1966./67. školske godine koji su obrazovanje stekli u tri smjera: Prirodno- matematičkom s razrednicom prof. Ljiljanom Gatara, društveno- jezičnom uz razrednika prof. Ivana Miletu te pedagoškom smjeru s razrednikom prof. Miljenkom Fadljevićem.

Susretu se odazvalo 24 učenika


Odaziv na okupljanje bio je vrlo dobar uzimajući u obzir da je prošlo 55 godina od napuštanja školskih klupa. Od sveukupno 65 učenika susretu se odazvalo 24 učenika. Kao i u drugim školama i sličnim prigodama dio maturanata je nakon nastavka obrazovanja na višim školama i fakultetima nastavio raditi na području Labinštine, Istre, Hrvatske, dok je dio njih život uputio diljem svijeta, od Italije, Kanade do SAD-a.

Inače, riječ je o vrlo uspješnoj generaciji. Neki od njih postali su poznati pravnici, profesori, bankari, ekonomisti, a sada je svima zajedničko da su - umirovljenici!

U razgovorima i druženju istaknuli su da se radilo, tada kao i sada, o elitnoj školi. Bila je to jedna od vodećih gimnazija u cijeloj Hrvatskoj, a ti su ljudi bili nositelji elitnih generacija. Prisjetili su se profesora Anteja Ukušića iz matematike, profesorice Ljiljane Gatara iz hrvatskog, prof. Ivan Mileta iz fizike, prof. Nelde Griparić iz latinskog i francuskog, prof. Miljenka Fadljevića iz engleskog, prof. Stanke Germin iz matematike, prof. Štingla iz tjelesnog i još mnogo drugih dragih profesorica i profesora.

Vrijeme idealizma i entuzijazma

Sjajan čovjek i intelektualac bio je ravnatelj škole prof. Stjepan Matečić. Mnogi dragi profesori i profesorice na žalost više nisu živi, ali uspomena na njih traje i dalje. Tada je definitivno vladao veliki idealizam i još više entuzijazam. Bili su djeca baby-boomera, začeti nakon rata. Tada je budućnost bila svjetla. U ovih 55 godina nepovratno je izgubljeno devet osoba, devet prijatelja s kojima su zajednički, snagom iz mladih dana mislili promijeniti svijet na bolje.

Njihovi su profesori nesebično dijelili s učenicima svoja znanja i humanost čega su uvijek bili svjesni i za to su im neizmjerno zahvalni. Današnji slijednik Gimnazije je Srednja škola Mate Blažine koja u svojih 75 godina postojanja i rada u odgoju i obrazovanju za potrebe cijele Labinštine i šire, kroči i dalje putem odgoja mladih u njihovom odrastanju. Ravnatelju prof. Đaniju Žufiću zahvalili su se na gostoprimstvu uz želje za uspješnim nastavkom rada.

A staro društvo nakon posjete svojoj školi nastavilo je druženjem u ugodnom ambijentu restorana Markus uz obećanje - vidimo se za godinu dana!


Branko Biočić

godišnjica mature matura obljetnica srednja škola mate blažina đani žufić stanka germin