LABINSKE KONTI: Najmlađi svirač je 10-godišnji Noel Švić, a najstariji 92-godišnji Bepo Lazarić. A sviralo se na sopele, meh, dvojnice, mešnice, usnu armoniku i trieštinku, pjevalo na tanko i debelo…

LABINSKE KONTI: Najmlađi svirač je 10-godišnji Noel Švić, a najstariji 92-godišnji Bepo Lazarić. A sviralo se na sopele, meh, dvojnice, mešnice, usnu armoniku i trieštinku, pjevalo na tanko i debelo…

31.7.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U organizaciji RKUD-a Rudar iz Raše održana je 53. smotra istarske narodne svirke pjesme i plesa Labinštine, Središnje i Sjeverne Istre. Na prepunoj terasi, nastupili su KUD "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana, RKUD "Rudar" iz Raše, FD "Pazin" iz Pazina i folklorna sekcija GD "Sokol" iz Buzeta. Pored članova ovih udruga nastupili su i brojni svirači i pjevači tradicijske glazbe iz ovih krajeva, Brtići, Kapelice, Barbana, Šumbera, Kršana, Žminja i Rajki.

Iz Žminja su starinsku pjesmu zapjevali bračni par Marija i Milan Kranjčić. Najmlađi sudionik bio je Noel Švić, s 10 godina koji je svirao na mešnice, dok je najstariji Bepo Lazarić Juriš, s 92 godine odsvirao zadivljujuće na mešnice, volarice i usnu armoniku, kako je on nazivlje uslicu, ne pokazujući svoje godine koje nosi. Barba Bepo je zasvirao starinske svirke Šumberskog kraja.

Moglo se poslušati svirke na sopela, meh, dvojnice, mešnice, usnu armoniku i trieštinku, pjesme u dva, pjesmu na tanko i debelo, u grupi, taranjku uz meh, izvrsne gunjce te uživati u starinskim istarskim plesovima kao što su šete paši, promena i pritilicu, starinsku polku a posebno plesove Labinski tanac, Kršonski balon i Istarski balon sjeverne Istre.

Uz brojnu publiku a naročito veliki broj naših iseljenika bila je to lijepa večer tradicijske glazbe, pjesme i plesa, prekrasnih narodnih nošnji Istre u kojima su se mladi iskazali na očuvanju narodnih običaja.

Smotru je pratila posebna Prosudbena komisija Saveza folklornih društava Istarske županije u sastavu Josip Pino Knapić kao predsjednik, i članovi komisije Ivona Orlić i Nevia Kožljan koji su izabrali predstavnike labinštine, središnje i sjeverne Istre za središnju smotru koja će se održati u Kanfanaru, 3. rujna - a bit će to 56. Smotra narodne glazbe i plesa Istre.


labinske konti raša rkud rudar raša smotra istarske narodne pjesme i plesa labinštine