Labinske jaslice koristit će geotermalnu energiju

Labinske jaslice koristit će geotermalnu energiju

13.4.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

"U jaslice Dječjeg vrtića ''Pjerina Verbanac'' bit će instalirane toplinske pumpe za korištenje geotermalne energije", rekao je Valter Poropat, direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA), na konferenciji za novinare u povodu završetka dvodnevnog radnog sastanka na projektu LEGEND koji je održan u Rapcu.

S njim u društvu bili su Marco Megglion, menadžer LEGEND-a, te djelatnici IRENA-e Doris Percan, Tin Brajković i Dalibor Jovanović. LEGEND je engleska skraćenica za promociju energetske učinkovitosti i geotermalne energije niske entalpije (otpuštanja energije pri konstantnom tlaku) u Jadranskoj regiji.

Pojednostavljeno: voda se odvodi u zemlju gdje je temperatura konstantna, a pri  povratku u objekt ostvaruje se ušteda na grijanju ili hlađenju.

Projekt se provodi u sklopu IPA projekta prekogranične suradnje Jadranske regije u kojemu sudjeluje 11 regija iz sedam zemalja: Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije i Italije. Njihovi predstavnici sudjelovali su na sastanku.

- Ukupna vrijednost LEGEND-a je 3,85 milijuna eura, od čega je 1,5 milijuna namijenjeno implementaciji 10 pilot-projekata instalacije toplinskih pumpi u javnim zgradama, rekao je Megglion, koji dolazi iz talijanske pokrajine Ferrare, u kojoj je sjedište LEGEND-a.

- Na ovom našem drugom sastanku bavili smo se tehničkim i financijskim aspektima projekta, analizirali metodologiju rada svakog od partnera i radili na osiguranju provedbenih aktivnosti, kazao je Poropat.

Projekt se u visini od 85 posto financira iz fondova EU-a, a ostatak troškova snose regije, što vrijedi i za fond od 285 tisuća kuna kojim raspolaže IRENA.

Instalacija u jaslice procijenjena je na oko 80 tisuća eura, trenutačno se izrađuje dokumentacija, a realizacija se očekuje u jesen 2014. godine. (R. SELAN)

labin irena jaslice valter poropat legend irena geotermalna voda