LABINSKE ISKRICE: Savjest političara razapeta između Prvomajske i Rockwoola

LABINSKE ISKRICE: Savjest političara razapeta između Prvomajske i Rockwoola

20.1.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Tvornicu kamene vune Rockwool usred plodnih polja podno Pićna naši vrli političari - od premijera Ive Sanadera, preko župana Ivana Jakovčića do bivšeg pićanskog načelnika Branka Ružića, doveli su na velika vrata, uz olakšice i razna davanja vrijedna oko nevjerojatnih 17 milijuna eura uz “argument” da će se time u Istri, izrazito turističkoj regiji, otvoriti oko 150 radnih mjesta.

Svaki put kada čujem ta objašnjenja sjetim se tvornice alatnih strojeva Prvomajska iz Raše, koja je prije devet godina po kratkom postupku otišla u stečaj, a potom i likvidaciju zbog otprilike četiri milijuna eura nepodmirenih obveza. Od toga najveći dužnik je bila država, koja je i posredstvom Ministarstva financija, pokrenula zatvaranje tvornice s dugom tradicijom i odličnim kadrovima, koji se stvaraju godinama! U tom je trenutku na Zavodu za zapošljavanje završilo oko 300 zaposlenih, kojih je na početku krize u toj tvornici u krapanskoj kotlini bilo više od tisuću.

Zbog čega se tada država, u prvom redu Slavko Linić, nije pozivao na očuvanje dvostruko više radnih mjesta nego u današnjem Rockwoolu, u tvornici koja nije pala s neba, već je ovdje imala duge korijene, odlične proizvode i tržište sve do raspada Jugoslavije? Isto tako nemoguće je izbjeći pitanje zbog čega je nova država tvornicu prepustila nestručnim ljudima, u čijem su Nadzornom odboru sjedili učitelji i socijalni radnici iz ZNA SE koje stranke, ne postavivši u Prvomajsku sposobni menadžment, koji je onda mogao spasiti većinu radnih mjesta i sofisticiranu proizvodnju okrenutu izvozu?

U međuvremenu ostaci tvornice došli su uz pomoć političara u ruke slovenskog poduzetnika Matije Jagera, koji obećava brda i doline, obnavljanje stare i pokretanje nove proizvodnje uz brzo vraćanje na posao otpuštenih radnika. Nastavak je mnogo oporiji, ne da nije bilo ništa od novih radnih mjesta i novog zapošljavanja već je i tridesetak radnika zaposlenih u novoj tvrtki Prvomajska Jager 17 mjeseci radilo bez plaće! Tvornicu će kasnije zatvoriti državni inspektorat i zbog rada Matije Jagera bez radne dozvole i drugih grijeha, ali se spretni Slovenac osobno opet izvukao i s nekoliko radnika nastavio raditi praktički na crno.

O njemu danas u Labinu i Raši nitko ne govori, a ponajmanje ovdašnji političari, a tvorničke su hale prazne, napuštene i prepuštene propadanju. Ime Matije Jagera provlači se zato na slovenskim internetskim portalima, gdje ga kupci nazivaju prevarantom i prozivaju zbog plaćene, a neisporučene robe, pitajući se dokle se takve poduzetnike može tolerirati u njihovoj deželi. Uz nerijetke komentare da je on samo obojio stare raške strojeve, a onda ih prodavao kao svoj novi proizvod!

Nema dvojbe da ni u slučaju Prvomajske, kao ni Rockwoola, nisu u prvom planu bila radna mjesta, interesi zaposlenih i lokalnih zajednica te razvoj industrije, već isključivo osobni materijalni interesi političara, ili njihova nesposobnost. Ili oboje. Jer da nije tako, vjerojatno bi raška Prvomajska i danas postojala, Rockwool ne bi došao u dio Istre u kojoj nema sirovine, kadrove, a ni tržište.

I što je ne manje važno, da se u oba slučaja političari nisu vodili krivim argumentima, za što im nije pala dlaka s glave, najlogičnije bi bilo očekivati da se navodnjava i obrađuje oko tri tisuće plodnih površina u Raškoj dolini. (Marijan Milevoj)

gospodarstvo politika branko ružić prvomajska matija jager političari