Labinske iskrice: Labinšćina osuđena na zaostajanje!?

Labinske iskrice: Labinšćina osuđena na zaostajanje!?

5.8.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U uobičajenom razgovoru s premijerom na Hrvatskom radiju Ivo Sanader će i danas ponoviti da bez autocesta nema razvoja turizma, a ni ostalog gospodarstva, nakon čega će glasno i jasno potvrditi da će s uskoro nastaviti s autocestama na jugu i istoku Hrvatske, odnosno do Dubrovnika i do mađarske granice.

 

Ni deset dana ranije na obilježavanju Dana općine Kršan, nakon što je po drugi put svečano otvorio magistralni cjevovod od Plomina do Brestove, istarski župan Ivan Jakovčić je na svečanoj sjednici najavio skoro razbijanje prometne izolacije Labinšćine. Međutim, nije rekao ono što se od njega najviše očekivalo - kada bi se mogao graditi prometni spoj između istočne obale Istre i sadašnjeg Istarskog ipsilona te budućeg autoputa na čvoru Žminj.

Najkraći je to put između Labina i zapadne obale Istre, prometnica koja stvara preduvjete za brži razvoj naselja uz obje obale rijeke Raše i ravnomjerni razvoj cijele Istre, što danas nije slučaj. Umjesto toga jasno je i kratko rekao da za tako nešto nema novca, da je izgradnja vijadukta iznad Raške doline preskupa i da se on ne može izgraditi bez koncesionara. Župan nije pritom dao nikakve naznake kada bi se to ipak moglo dogoditi, da li za pet, deset ili više godina, odnosno kada će se započeti s dugogodišnjim pripremama za početak radova, koje u sebi sadrže izradu projekata i druge dokumentacija, otkup zemljišta i prikupljanje novca za njen otkup od sadašnjih vlasnika.

Ništa od toga, pa ako se vratimo na početak i premijerove riječi Labin, Labinšćina i ovaj dio Istre su i dalje osuđeni za gubljenje koraka za ostalim dijelom Istre, odnosno na korištenje slabo održavanih prometnica izgrađenih još za Italije ili prvih poslijeratnih godina. Očekivati da će labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, čovjek od osobnog povjerenja Jakovčića, odnosno Valter Poropat, istarski ministar za gospodarstvo te saborski zastupnik Marin Brkarić utjecati na brže povezivanje Labinšćine brzom cestom, a ne autoputom do Žminja, isto ja kao i nadati se snijegu ovih dana. Prije će ovamo stići još koja tvornica tipa Rockwoola ili spalionice otpada u Koromačnu!

 

Kako ovo nije jedini slučaj zapostavljanja ovog dijela Istre od vlastite županije, čiji čelnici moraju njene interese zastupati i u Zagrebu, samo po sebi nameće se pitanje da li je Labinšćina zaslužila takav nekorektan odnos. On se još više pojačava raspoloženjem ljudi ovog nekada izrazito rudarskog kraja , koji je u zlatnim danima rudarenja zapošljavao ne samo dobar dio stanovništva Istre, sve do Poreča, već su znatna sredstva odlazila u centraliziranu državu. Stoga ih je sada teško uvjeriti da za Labinšćinu nema novca, bilo kada je riječ o gradnji i uređenju modernih prometnica, bilo o dovođenju vodovodne mreže do mnogih mjesta na samoj obali, gdje je cisterna ili kišnica još uvijek aktualna. (M. MILEVOJ)

gospodarstvo Demetlika Jakovčić Rockwool Holcim spalionica otpada Labinština osvrt Valter Poropat Marin Brkarić