LABINSKE ISKRICE: Labin Art Republika - simbol skupih promašaja i obmana!

LABINSKE ISKRICE: Labin Art Republika - simbol skupih promašaja i obmana!

30.8.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

Podatak da crno-zelena zastava Labin Art Republike, projekta labinskog kulturnog turizma, leprša na stupu gradske kule Torjona desetak dana nakon što je održan i posljednji koncert u njenom sklopu, dovoljno govori ne samo o tko zna kojem krahu "republike kulture", već još više o njenim vrlim kreatorima!

Sve je započelo početkom srpnja svečanim otvaranjem i podizanjem zastave na bedemima drevnog grada, u sjeni kojeg je ostao i nesretni pad jednog od tri konja u neposrednoj blizini Torjona, zbog čega je glavna točka večeri odigrana nešto kasnije ispred gradskog muzeja  bez tih, kako je bilo planirano, plemenitih životinja. Međutim, sve to je više nego benigna nevolja, koja nije bila ni do gležnja kasnijim skandalima i brukama, po kojima će jedino ovogodišnja Labin Art Republika dospjeti u nacionalne medije.

Ono što su alfa i omega LAR-a gradonačelnik Tulio Demetlika i njegova prva suradnica dogradonačelnica Liliana Vale na presici uoči početka manifestacija najavljivali kao veliki iskorak u njenoj konačnoj afirmaciji, pokazalo se kao njen veliki promašaj i potpuni krah, ma koliko se oni kasnije trudili dokazivati suprotno. A tada su bučno i slavodobitno najavili da će Labin Art Republika kao dio objedinjenih zabavnih i kulturnih događanja pod nazivom United Festival, uspjeti ono što nije ranijih  ljeta - prijeći uske lokalne granice i postati mamac za dolazak turista u ovdašnje hotele. Pored klapa u tome su trebali svj obol dati i svjetska imena rock glazbe, ali i dolazak svjetski poznatih gitarista Stefanovskog i Tadića.

Ne sumnjajući u svoje nove partnere dogradonačelnica Liliana Vale takvu će suradnju, neznajući očito o čemu govori, na toj presici nazvati dobrim primjerom javnog i privatnog partnerstva?! U takvom će zanosu partneri Grada dobiti i nemali predujam za ponuđen dobitni program, a kada je on počeo pucati iz temelja, kada labinska publika nije vidjela Stefanovskog, Tadića, a ni neka druga imena, te kada je afera ušla u nacionalne medije, na kojeg gradski političari nemaju utjecaja, uslijedilo je javno distanciranje od dotad hvaljenih partnera, uz poziv da vrate lovu, koju su dobili prijevarom!

Iako se na početku tvrdilo da će sve manifestacije u sklopu Labin Art Republike stajati oko pola milijuna kuna, odbijanje glasnogovornice Grada Loredane Ružić-Brezac, koja se najviše bavi organiziranjem upravo kulturno-zabavnih događanja u Labinu, da javno objavi koliko će građane Labina stajati pojedina događanja, pojačalo je sumnje da se radi o značajno većem novcu, čiji se mutni putevi s razlogom skrivaju od javnosti. Navodno je više od 150 tisuća proračunskog novca otišlo na održavanje susreta klapa, bez ikakve spoznaje kakvu je korist od tog komercijalnog projekta imao Grad, odnosno zašto se time nije bavilo gradsko Pučko otvoreno učilište.

Kružile su i priče da je pijanist Maksim Mrvica dvaput plaćen da bi se pojavio na koncertu u župnoj crkvi, kako bi se izbjegla još jedna bruka te da je tu transakciju "solarno" obavljao sam gradonačelnik!

 

U interesu istine, a i utroška svake kune za taj projekat kulturnog turizma, trebala bi javnost biti upoznati sa svim tim detaljima, uz ocjenu koliko su spomenuta događanja konkretno doprinijela povećanju turističkog prometa u Rapcu i prepoznavanju kulturnog identiteta Labina. Tako nešto mogu očekivati tek teški naivci i oni koji nisu upoznati s događanjima oko Labin Art Republike od njenih samih početaka prije šest godina, na što podsjećaju tek crno-zelena zastava, gradonačelnik Demetlika kao najodgovorniji "republikanac" te slikar i galerist Vinko Šaina, ove godine jedini umjetnik koji je ostao pod njenim stijegom. Prve, startne godine Labin Art Republika kreće kao pilot projekat kulturnog turizma u Hrvatskoj, kojega pomažu  ministarstva kulture i turizma, a organizacijsku i logističku podršku daje McKinsey& Company. Točnom utvrđenim hodogramom u granicama te neobične republike u roku dvije godine se trebao najprije naći Podzemni grad, a potom i Park skulptura na Dubrovi!

I dok je u početku još forma bila dobra izostao je ponuđeni sadržaj temeljen na konceptu Labina kao grada umjetnika i rudarske tradicije, što se tada pokušalo opravdati početnim neiskustvom. Međutim, kako i dogodine ne dolaze turisti iz cijele regije, jer zapravo nisu imalo što ni vidjeti, teško je bilo izbjeći ocjenu o promašaju, koja s razlogom nije došla od Demetlike i organizatorske družine. Na njenom čelu bila je Lori Luketa-Dagostin, po zanimanju diplomirani inžinjer hortikulture, i prije toga nositelj projekta Podzemnog grada, što IDS-u nije smetalo da ona ubrzo postane ravnateljica  Pučkog otvorenog učilišta. Na tom je mjestu zamjenila Lilianu Vale, istu onu koja je sada dogradonačelnica Grada Labina, koja je onda od strane svog sadašnjeg koalicijskog partnera i gradonačelnika Demetlike, ocijenjena kao nesposobna, stara i bolesna?!

Premda je ondašnja oporba stala na stranu svoje kolegice, oštro zamjeravajući Demetliki na takvim riječima, svoj dolazak na vlast nije iskoristila za davanje prave ocjene o propalom pilot-projektu kulturnog turizma, pravdajući se da bi u tom slučaju ostali bez  potpore države, od koje ionako dobiva tek mrvice. Kada je nakon pola mandata upravo Liliana Vale odigrala glavnu ulogu u razbijanju "neprincipijelne" koalicije i vratila Demetliku na čelo Labina, dotadašnji ljuti protivnici postaju prvi suradnici! Dogradonačelnica ubrzo postaje prva dama labinske kulture, vršitelj dužnosti ravnatelja tek osnovane Gradske knjižnice s gotovo dvogodišnjim mandatom te i dalje zamjenica ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta, na čelu kojeg više nije Lori Luketa-Dagostin, dovedena na to mjesto kao preporoditelj te ustanove i labinske kulture.

I dalje je sve poznato. Demetlika i sada kao i onda govori o novom labinskom kulturnom brandu, od kojeg se sve dalje i dalje, predstave u sklopu Labin Art Republike najvećim dijelom posjećuju domaći ljudi, ukoliko u međuvremenu nisu otkazane, a zaboravljena crno-zelena zastava i dalje leprša na stupu.

Zar nakon svega treba sumnjati da će izostati samohvale o još jednoj uspješnoj Labin Art Republici unutar starogradske jezgre, iako je rječnikom šahista, ovdašnjim "ekspertima" za kulturni turizam zastavica trebalo poodavno pasti zbog previše utrošenog vremena i novca za jedva vidljive učinke i sve većem udaljavanju od cilja. 

(Marijan Milevoj)

 

 

 

LAR Labin Art Republika kultura manifestacija Marijan Milevoj investicija Maksim Mrvica Labinske iskrice