Labinske iskrice: Kad može Demetlika...

Labinske iskrice: Kad može Demetlika...

18.12.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dio sela Katuri, danas unutar granica Labina kojim je poodavno trebala proći zaobilaznica za Rabac, već petnaestak godina nema asfaltirani put! Put je dug jedva nekoliko stotina metara, što ne bi smio biti nikakav problem za Grad Labin s proračunom koji bi iduće godine po prvi put trebao biti veći od sto milijuna kuna. I koji je samo ove godine za oblaganje kamenim pločama betonskog zida od Ulice svete Katarine do gradskog groblja, službeno utrošio 1,4 milijuna kuna.

Taj problem godinama muči Giannija Blasinu, jednog od vlasnika kuća u tom dijelu otpisanog Katura, koji je stoga izravno pitanje gradonačelniku Tuliju Demetliki uputio u jednoj od nedavnih emisiji Radio Labina, na kojoj je bilo riječi o komunalnoj infrastrukturi.

Kao ni dosad konkretni se odgovor nije opet čuo, neodređen je bio i odgovor gradonačelnika na upit Blasine kada će Gradsko poglavarstvo razmatrati peticiju stanovnika tog dijela Labina, u kojoj se negoduje zbog trase zaobilaznice koja se gradi već tridesetak godina, ali i namjere Grada da se njihovo zemljište namjeni za gradsku urbanih vila, a ne obiteljskih kuća.

Stekao se dojam da se gradskoj upravi ne žuri asfaltirati ceste tamo gdje ima malo birača, kao što su i Gora Glušići i neka druga rubna sela, pa je prvi građanin Labina preko valova lokalne radio stanice pronalazio svakojake "skuže" kako bi smirio nezadovoljnike uoči svibanjskih lokalnih izbora.

Možda bi do Katura i drugih slabo naseljenih mjesta asfalt brže dolazio da su građani i preko radija Demetliku priupitali kako to da nije bilo nikakvih problema s asfaltiranjem prilazne ceste do njegove nove kuće u Presici, ili kako je asfalt u dio naselja na Kapelici stigao odmah nakon što se u njemu u novosagrađenu kuću uselio bliski gradonačelnikov prijatelj i stranački visokopozicionirani kolega Dino Škopac, inače direktor labinskog vodovoda? Pitanja su to na koja u svakom društvu koje žele biti demokratska i pravno uređena izabrani političari moraju dati brzi, javni i jasni odgovor, a ne dignuti nos!

Ukoliko to ipak ne bi palilo budući da smo mi još daleko od tih vrijednosti, a dobra cesta nije nikakav hir, već nasušna potreba, možda ne bi bilo zgorega da Blasina i društvo u svom neposrednom okruženju po povoljnoj cijeni, može i simboličnoj, prodaju svoje atraktivno zemljište nekom utjecajnom i perspektivnom labinskom političaru, koji je uz to alergičan na ljetnu prašinu ili jesenski blatnjavi kolnik?  (M. Milevoj)

stare kature Kature Dino Škopac infrastruktura Gianni Blasina Demetlika gora glušići