Labinska kuharica Jasna Pušec osvojila `Zlatni i srebrni rezanac` na 2. hrvatskom festivalu tjestenina u Opatiji

Labinska kuharica Jasna Pušec osvojila `Zlatni i srebrni rezanac` na 2. hrvatskom festivalu tjestenina u Opatiji

13.3.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Čak deset od ukupno trinaest nagrada dodijeljenih na nedavnom Drugom hrvatskom festivalu tjestenina održanom u Opatiji, došlo je u Istru. Festival je održan u organizaciji tvrtke Robinson iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka te Hrvatske gospodarske komore. Ovaj je

festival ujedno bio i natjecanje kuhara u pripremi jela s tjesteninama i natjecanje proizvođača tjestenina. Za svaku kategoriju nagrade je dodjeljivao različiti žiri, a sve su nagrade u nazivu imale riječ "rezanac", koji je mogao biti zlatni, srebrni ili brončani. Iako je održan sredinom veljače, rezultati su objavljeni proteklih dana.

"Zlatni rezanac" u kategoriji izvrsnosti jela i kvalitete proizvoda dobio je Zoran Stanisavljević, kuhar u restoranu Mediteran umaškoga hotela Sol Koralj, koji je kuhao s tjesteninama PIK-a Rijeka, dok su srebro i broncu u ovoj kategoriji dobili kuhari iz Crikvenice i Malinske, odnosno tjestenine iz Zagreba i Krka. Za ovu se kategoriju uz "rezance" dodjeljuju i kristalne skulpture.

U kategoriji gastronomskog umijeća sva tri priznanja osvojili su istarski kuhari: "Zlatni rezanac" je za flombirane krafe dobila Jasna Pušec iz labinskog restorana Velo kafe koja je kuhala s tjesteninom Mariala iz Sv. Katarine, "Srebrni rezanac" pripao je Davorki Šaina iz agroturizma Ograde u Katunu Lindarskom za starinske fuže (proizvođač Nona iz Kringe) s istarskim boškarinom, dok je "Brončani rezanac" pripao porečkom kuharskom dvojcu, Nelu Ritoši (hotel Materada) i Emilijanu Banku (hotel Albatros) koji su kuhali s tjesteninama pulskog proizvođača Marija.

Za najoriginalnije jelo s tjesteninom po izboru međunarodnog žirija "Zlatnim rezancem" nagrađen je Josip Pino Kuhar iz Žminja za Brionkine fuže s rokuljom i pršutom. Već nagrađena Jasna Pušec iz Labina u ovoj je kategoriji dobila "Srebrni rezanac", a "Brončanim rezancem" nagrađene su Krpice Plava dolina Zorana Stanisavljevića iz Umaga. Hrvatski su novinari birali najbolje jelo s autohtonim recepturama, a "Zlatni rezanac" je u ovoj kategoriji pripao Davorki Šaina, "Srebrnim rezancem" nagrađena je dinstana plećka od magarca s mlincima koju je pripremio Željan Peloža iz porečke Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića (a mlinci su od Kogutexa iz Konjščine), dok je kuhar iz umaškog hotela Hit casino Kristal Marko Jovanović "Brončani rezanac" dobio za jelo "Jadranski suton s fusilima" (a tjestenina je od splitske Prerade).

Naposljetku, posebno priznanje za inventivnost, nastup i prezentaciju dodijeljeno je (možda kao utješna nagrada, kad su skoro sve pokupili Istrijani), kuharu opatijskog hotela Ambasador Željku Mikincu koji je pripremao Primorske lazanje (s tjesteninom zagrebačkog proizvođača Tjestenina Italiana).

D. ŠIŠOVIĆ

 

Foto: ilustracija

 

jasna pušec tjestenina kuhar gastronomija krafi nagrada zlatni rezanac festival tjestenine