Labinska cakavica kao kulturno dobro Republike Hrvatske

Labinska cakavica kao kulturno dobro Republike Hrvatske

10.4.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Kultura

Vijećnik SDP-a Daniel Mohorović na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća Labina upoznao vijećnike sa svojom inicijativom da se labinska cakavica uvrsti u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. On je o tome govorio i na jednoj od posljednjih prošlogodišnjih sjednica, a u međuvremenu je tu inicijativu uputio i Ministarstvu kulture, kaže Mohorović: (ton – Daniel Mohorović).

U odgovoru Mladena Kuhara, višeg stručnog savjetnika – konzervatora u Ministarstvu kulture između ostalog se kaže kako je dobro u inicijativu uključiti i znanstvene institucije Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Institut za etnologiju i folkloristiku kako bi se pribavilo i stručno mišljenje o dijalektu.

„Naš savjet bio bi da se prvo kontaktira Ivanu Kurtović Budja iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i etnologa Roberta Bilića iz Konzervatorskog odjela u Puli“, stoji među ostalim u odgovoru Mladena Kuhara, višeg stručnog savjetnika – konzervatora u Ministarstvu kulture.

Mohorović je inače predložio i da se labinska cakavica normira za upis na jednu od UNESCO-ovih lista, no u odgovoru Mladena Kuhara kaže se da se plan predlaganja nominacija od strane Republike Hrvatske radi nekoliko godina unaprijed te da sama procedura iziskuje stroge kriterije koji trebaju biti ispunjeni. Kuhar u pismu Mohoroviću veli i kako Hrvatske ima mogućnost prijave jedne nominacije godišnje te da su za idućih nekoliko godina već planirane nominacije pojedinih elemenata nematerijalnih elemenata.

Iako je Daniel Mohorović sam pokrenuo inicijativu da se labinska cakavica uvrsti u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, rekao je kako bi ipak to, a u sklopu projekta brendiranja cakavice, trebao učinit Grad, odnosno Gradsko vijeće, a na čemu mu je gradonačelnik Tulio Demetlika i zahvalio. Iako Demetlika konkretnije o ovoj Mohorovićevoj inicijativi nije na sjednici govorio, za očekivati je da će Gradsko vijeće i nadležne institucije prihvatiti sugestiju i pokrenuti službenu proceduru da se labinska cakavica uvrsti u Registar kulturnih dobara Hrvatske.

 

cakavica cakavština dijalekt daniel mohorović kulturno dobro ministarstvo kulture