Labinprogres izvozi 82 posto proizvodnje

Labinprogres izvozi 82 posto proizvodnje

20.9.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN -Unatoč krizi koja  potresa hrvatsko gospodarstvo, sve većem broju obrta i tvrtki koje se nalaze u  poteškoćama ili propadaju, tvornica poljoprivrednih strojeva Labinprogres  iz Labina dokaz je da se u  Hrvatskoj ipak mogu provesti i uspješne privatizacije. Ključ uspjeha u ovom  slučaju leži upravo u činjenici što je tvrtka prešla u hrvatske ruke. Naime od 2013. godine vlasnik većinskog udjela od 97,42 posto temeljnog kapitala društva Labinprogres postala je tvrtka Entrada d.o.o. iz Šušnjevice.

 

Generalni zastupnici  Lombardinija

 

Počevši s radom 1992. godine kao mali obiteljski obrt, Entrada se tijekom godina razvila u generalnog zastupnika talijanske tvrtke Lombardini za Republiku Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Kosovo, čiji se motori već više od 30-tak godina ugrađuju u Labinprogresovu poljoprivrednu mehanizaciju. No, Entrada je prije kupoprodaje ujedno bila i najveći ovlašteni distributer Labinprogresa za Republiku Hrvatsku s distributivnom mrežom s više od 60 veleprodajnih i maloprodajnih mjesta. Stoga je odluka o kupovini Labinprogresa prema riječima direktora  Entrade, Josipa Kontuša bila  „potez proizašao iz naše dugoročne strategije razvoja".

 

Brojne nagrade koje je  tvrtka primila u posljednjih petnaestak godina, do posljednje prestižne povelje za unapređenje hrvatskog maslinarstva „Velika Zlatna Maslina" koju je na 11. međunarodnoj manifestaciji maslinara „Maslina Split 2014." direktoru Kontušu uručio osobno predsjednik Ivo Josipović, potvrđuju da se može uspješno poslovati i u ovim kriznim danima hrvatskog agrara.

Ministar poduzetništva Gordan Maras, prilikom otvorenja 22. Jesenskog međunarodnog sajma u Gudovcu sa svojim je suradnicima obišao te sa zanimanjem razgledao izložene proizvode na štandu tvrtke Entrada. Najveći interes iskazao je za Labinprogresov program traktora Tuber 40 i 50 ks i njihovih priključaka, te pritom izrazio želju da posjeti tvornicu u Labinu što su u Entradi sa zadovoljstvom prihvatili.

 

Direktora Tomicu Črnca pitali smo što se promijenilo u Labinprogresu nakon privatizacije?

- Labinprogres je nakon privatizacije nastavio poslovati punom parom. Oja-čani znanjem i iskustvom proširili smo distributivno-prodajnu mrežu, povećali izvoz i nastavili s razvojnim projektima. Tvrtka danas izvozi ukupno 82 posto svog proizvodnog poljoprivrednog programa u preko 25 zemalja od čega 40 posto izvoza plasira na tržište Europske unije, Turske i sjeverne Afrike. U zemlje bivše Jugoslavije, kaže Črnac, izvozi se 42 proizvodnje, dok se na domaće tržište plasira oko 18 posto proizvodnog programa. 

 

Zapošljava 105 radnika

 

Prije samo pet godina spomenuti udio izvoza na nova tržišta iznosio  je svega pet ukupne realizacije. Ključnu ulogu kod realizacije strategije prodaje ima strateško pozicioniranje tvrtke koja nudi visoku kvalitetu proizvoda, kvalitetnu servisno prodajnu mrežu. Črnac ističe da su cijene Labinprogresovih proizvoda u prosjeku od 15 do 20 posto niže od europskih konkurenata, što za kupca znači vrlo dobar odnos uloženog i dobivenog, a tvrtki omogućuje da se dobro pozicionira između renomiranih svjetskih proizvođača koji nude kvalitetu i naprednu tehnologiju uz visoke cijene i znatno jeftinijih proizvođača s istoka koji uglavnom nude proizvode niže kvalitete i bez adekvatnog suporta.

U tvornici je također započeo proces modernizacije proizvodnog parka te IT infrastrukture.

Labinprogres sa svojom  tvrtkom kćeri Labinprogres-TPS d.o.o. Novi Kneževac, Srbija, danas zapošljava ukupno 105 radnika od čega oko 20 posto visokoobrazovanih stručnjaka koji su najveći kapital društva i garancija ostvarenja dugoročnih planova, veli direktor tvrtke Tomica Črnac. Adriano ŠĆULAC

 

 

labinprogres entrada tomica črnac tuber gospodarstvo reklama besplatna reklama tps