Labin-primjer dobre prakse u sustavu gospodarenja energijom

Labin-primjer dobre prakse u sustavu gospodarenja energijom

7.5.2009. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U srijedu, 29. travnja 2009. godine završila je s radom 2. radna konferencija Sustavnog gospodarenja energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj koja se održavala u Zagrebu od 27. - 29.   travnja 2009. godine.

Energija nikada nije bila aktualnija tema! Čitavo čovječanstvo pa tako i Hrvatska i svi njezini građani suočeni su s nesigurnošću vezanom uz budućnost i sigurnu opskrbu energijom. Promjene cijena nafte i prekid opskrbe plinom događaji su koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Sigurna opskrba energijom po stabilnim cijenama ključan je preduvjet gospodarskoga i socijalnoga razvitka svakog društva, a utjecaj potrošnje energije na okoliš i globalnu promjenu klime postaje životno pitanje za cijelo čovječanstvo.


  Svrha konferencije bila je poticanje održivoga i energetski efikasnoga planiranja, oblikovanja i gradnje u poslovnom, javnom i stambenom sektoru u urbanim sredinama, optimizacija gradskih energetskih, prometnih i komunalnih sustava, promicanje integriranoga pristupa gradnji, razvijanje sustava Zeleni ured, razmjena znanja, iskustava i primjera iz prakse svjetskih, europskih i hrvatskih gradova, predstavljanje mogućnosti korištenja potpora i financiranja primjene mjera     energetske učinkovitosti, ekološko prihvatljivih energenata i obnovljivih izvora energije, promicanje svijesti o održivom razvoju gradova i zaštiti okoliša.

Gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika u pratnji stručnog suradnika za gospodarstvo i razvoj Davora Čerljenko i direktorice gradskog poduzeća „Labin 2000“ d.o.o. Labin Manuele Licul Martinčić, u programu konferencije predstavio je  projekt „Niskoenergetska višestambena zgrada Kature“. Grad Labin predstavljen je kao primjer dobre prakse u sustavu gospodarenja energijom u gradovima u Republici Hrvatskoj.

Donošenjem Urbanističkog plana uređenja Grada Labina u listopadu 2007. godine stvoreni su uvjeti za realizaciju važnih projekata za grad Labin među kojima se ističe projekt stanogradnje na Katurama, a ovaj projekt je nastavak izjave Grada Labina o politici energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije iskazanog u travnju 2008. kojom se Grad Labin obvezuje pridruživanju Projektu Sustavnog gospodarenja energijom u gradovima i županijama (SGE) u Republici Hrvatskoj pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva RH i Programu UN-a za razvoj (UNDP). Cilj Grada Labina je uspostaviti Sustav gospodarenja energijom i ostale mjere poboljšanja energetske učinkovitosti Grada Labina i time smanjiti troškove za energiju, smanjiti emisije stakleničkih plinova na najmanju moguću mjeru, upravljati troškovima za energiju kroz poboljšanje ekonomske učinkovitost u objektima i kontinuirano raditi na očuvanju okoliša.

Projekt stanogradnje Kature predstavlja urbanističko-arhitektonsko rješenje koje je logičan završetak novog Labina, a po svojoj suštini predstavlja konačan spoj sa starim Labinom. U program su ugrađeni zahtjevi i to od poštivanja Urbanističkog plana uređenja Grada Labina, rezultata ankete provedene među građanima Grada Labina i sugestija pristiglih od instituta Hrvoje Požar vezano za rješavanje energetskog koncepta. Namjera nam je ovim projektom osigurati rješenje stambenog pitanja, prvenstveno za mlade obitelji sa područja našeg grada.

U suradnji s projektantima izabrati će se optimalno rješenje građevinskog sustava za vanjsku ovojnicu zgrade, preporučiti sustav za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode uz integraciju elemenata koji koriste obnovljive izvore energije, prije svega Sunčevu. Cilj je smanjiti troškove za energiju do 50 posto u odnosu na trenutno važeće standarde i ostvariti optimalne uvjete boravka u prostoru tokom cijelog razdoblja korištenja zgrade. Ovo su važni elementi u odluci o izboru stambenog prostora svakom kupcu, odnosno građaninu našega grada.      

gospodarenje energijom energija energetika kature energetska zgrada institut hrvoje požar labin 2000 manuela licul martinčić niskoenergetska zgrada