Labin:Maslina pretočena u umjetnost

Labin:Maslina pretočena u umjetnost

11.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Monumentalno raspelo, sitna plastika ženskih figura i dvije apstraktne forme Saše Matjašiča što su izloženi u galeriji Alvona pravi su "praznik za oči", ali i druga osjetila kojima inače doživljavamo samu srž našeg podneblja, najprirodnije i emocionalno najtoplije drvo, a to je maslina.

Sva umjetnički podantna svojstva ove materije, među ostalim i neodoljivu teksturu presjeka, Matjašič je gurnuo u prvi plan, pa su njegova ostvarenja samo svojevrsni okvir u kojem je uhvaćena ljepota u ovom slučaju primarnog materijala i njegovih osobina. Ne oduzimajući mu ništa, ali oslobađajući svu raskoš drva masline na kojemu su traga ostavili i vrijeme, kako pojam prolaznosti tako i ono atmosfersko, kipar i dizajner koji je po vokaciji zapravo tehničar, inženjer strojarstva, dodao je dovoljno, što je najbolje vidljivo baš na spektakularnom raspelu, i umjetnički produkt koji potpisuje priroda postao je djelo čovjeka sama.

Minimalne intervencije u materiju redovito rezultiraju najboljim ostvarenja, od čega mnogi umjetnici-amateri bježe, želeći pokazati svoj talent brojnim zahvatima koji na posljetku iznjedre djela upitne umjetničke vrijednosti. Stoga bi ova izložba, koja se može razgledati do subote, trebala biti nezaobilazna postaja svima, a njihov je broj čini se svakoga dana sve veći, koji su upravo u drvu masline pronašli stvaralačku inspiraciji. (S. Z.)

monumetalno raspelo galerija Alvona umjetnost drvo