Labinjonska kompanija – domoća folšarija predstavila ovogodišnji program: PO 38. PUTA KREĆE "MAŠKARANI LABIN"

Labinjonska kompanija – domoća folšarija predstavila ovogodišnji program: PO 38. PUTA KREĆE "MAŠKARANI LABIN"

12.1.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

U tijeku su završne organizacijske pripreme za karnevalsku manifestaciju "Maškarani Labin" koju po 38. put organizira udruga Labinjonska kompanija - domoća folšarija uz potporu Grada Labina i Turističke zajednice. O pripremama i programu, na konferenciji za novinare govorili su predsjednica udruge Milena Simeunović, tajnica Vivijana Gobo, dogradonačelnik Zoran Rajković i direktorica TZ-a Labin Radmila Paliska Kos.

- Ovogodišnja organizacija ne protiče baš u najboljem raspoloženju zbog poznatih okolnosti (tragična smrt Ivana Batelića op. a.), ali mi moramo ići dalje i nastaviti tradiciju. Nadamo se da će, uz potporu građana, ovogodišnja manifestacija ipak proteći u dobrom raspoloženju, rekla je Simeunović te iznijela program ovogodišnje karnevalske manifestacije.


Sve počinje 17. siječnja u 17 sati preuzimanjem ključeva grada u gradskoj vijećnici, nakon čega će se, umjesto đira po Labinštini, održati dječji đir te podizanje pusta u centru grada u ulici Zelenice. Ime pusta još nije obznanjeno jer bi to trebalo biti iznenađenje. Prvog veljače s autobusnog kolodvora prema centru grada kreće dječja povorka zbog čega će od 11 do 16 sati biti zatvorena cesta u tom dijelu grada. Očekuje se veliki broj malih maškara iz dječjih vrtića, osnovnih škola te plesnih udruga.


Maškare će organizirano 19. veljače posjetiti Centar "Liče Faraguna" gdje će uz harmoniku, pjesmom i veseljem, zabaviti djecu iz te ustanove, a 22. veljače u 15 sati iz naselja Kature kod poligona krenut će prema centru velika maškarana povorka pa će od 13 do 21 sat u tom dijelu grada biti zatvorena cesta za promet automobila. Očekuje se više od petsto maškara iz cijele Labinštine, ali i iz Višnjana i Primorsko-goranske županije. Najavljena je i mogućnost dolaska grupe maškara iz Župe Dubrovačke koja dolazi na Riječki karneval. Toga dana oko 17 sati spalit će se i pust, a zatim će svi na maskirani ples uz živu glazbu na terasu caffe bara Me Gusta. U Lamparni će se 25.veljače od 17 do 20 sati održati dječji maskenbal.

- Mi putujemo i gostujemo po cijeloj Hrvatskoj, surađujemo s mnogim organiziranim maškaranim skupinama i udrugama koje dolaze na naš ljetni i zimski karneval pa im uzvraćamo posjet. Tako već 15 godina sudjelujemo na Hlebinskom festivalu i dan kasnije idemo u mjesto Studena. Kako je naš ljetni karneval međunarodni, odlazimo i na uzvratna gostovanja u inozemstvo. Zahvalila bih ovom prilikom Gradu Labinu i Turističkoj zajednici Labina koji nas godinama nesebično prate i pomažu, rekla je Simeunović.


More bez škovaci


Tajnica Gobo govorila je o motivu ovogodišnjeg karnevala u Labinu te naglasila da je najveći problem onečišćenje planeta Zemlje pa su i prošle godine Čudesnom šumom ukazali na onečišćenja u našim šumama.


- Ove godine želimo ukazati na onečišćenje našeg lijepog mora u kojem ima mnogo smeća, plastike i guma pa je ovogodišnja maškarana tema nazvana "More bez škovaci", rekla je Gobo i istaknula nedostatak zatvorenih prostora za organiziranje većih manifestacija, poput maskenbala, ali i velike troškove te premalo novaca. Navela je kako je 15 članova udruge čak tri i pol sata čistilo malu sportsku dvoranu nakon dječjeg maskenbala.

Autor: Branko BIOČIĆ


Labinski dogradonačelnik Zoran Rajković istaknuo je pak važnost udruge za očuvanje ove kulturne tradicije karnevala u Labinu. Kako je rekao, Grad Labin godinama sufinancira rad udruge i karneval kao dio tradicijske kulture. Priznaje da je posao organizacijski vrlo zahtjevan pa je pohvalio članove udruge, ali i za rad s mladima koji imaju svoju posebnu povorku.


- Ovo je jedna od prvih ovogodišnjih aktivnosti u našem gradu pa pozivam sugrađane da se odazovu i budu dio programa, rekao je Rajković.


Direktorica TZ-a Labin Radmila Paliska Kos dodala je da i Turistička zajednica od samih početaka podupire rad udruge i njezine aktivnosti, kako ljetnog, tako i zimskog karnevala.


- Pokušavamo im pomoći u organizaciji i naša su im vrata uvijek otvorena jer nastoje očuvati tradiciju karnevala kao dio naše kulturne baštine. Ovo što radi udruga Labinjonska kompanija-domoća folšarija je za svaku pohvalu i ja im na tome čestitam, zaključila je Paliska Kos.

labinjonska kompanija domoća folšarija maškare karneval labin tz labin maškarani labin grad labin