Labinjanu godina dana zatvora za lažne tablice

Labinjanu godina dana zatvora za lažne tablice

25.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Alen Hrvatin (26) iz Labina pravomoćno je osuđen na ukupno godinu dana zatvora jer je u dva navrata, u travnju i svibnju 2007. godine, zatečen u vožnji automobila s lažnim registracijskim tablicama.
Hrvatin je prvi put s lažnim tablicama na vozilu »yugo« u vlasništvu B. G. zatečen 5. travnja 2007. godine u Rudarskoj ulici u Labinu. Lažne pločice, utvrđeno je, Hrvatin je prethodno skinuo s osobnog automobila »yugo« u vlasništvu D. J. iz Buzeta te time počinio kazneno djelo protiv vjerodostojnosti isprava odnosno krivotvorenja isprava.

Protiv njega je određena i sigurnosna mjera oduzimanja registarskih pločica i prometne dozvole, a dužan je i nadoknaditi troškove postupka. Hrvatin je na raspravi rekao da se smatra krivim, ali da nije suglasan s izricanjem predložene kaznene sankcije.

U svoju obranu kazao je da nije mislio da bi stavljanje lažnih tablica predstavljalo takvo kazneno djelo i takvu kaznu već da bi se radilo o prekršaju koji bi se platio novčanom kaznom.


Osuđeni Hrvatin drugi put je s lažnim tablicama na automobilu zatečen mjesec dana kasnije, 3. svibnja 2007., u Ulici Senari u Labinu. Vozio je »yugo«, ovaj put u vlasništvu K. M., a lažne tablice prethodno je uzeo od »yuga« u vlasništvu B. G. Prilikom odmjeravanja kazne sud je kod okrivljenika cijenio olakotne i otegotne okolnosti.

Olakotna je bila Hrvatinovo priznanje kaznenog djela i kajanje, teška obiteljska situacija i nepružanje otpora. Kao otegotnu okolnost sud je uzeo raniju osuđivanost za više kaznenih djela te upornost u njihovom ponavljanju.

N. S.

lažne tablice kazneno djelo policija kazna kazna zatvora