LABINJANKA LEA BUDAKOVIĆ u završnici Svjetskog natjecanj iz kineskog jezika, dajmo joj svoj glas putem mobilnih aplikacija

LABINJANKA LEA BUDAKOVIĆ u završnici Svjetskog natjecanj iz kineskog jezika, dajmo joj svoj glas putem mobilnih aplikacija

28.10.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Imamo svega još par dana za glasanje koje nam odlično ide, a riječ je o natjecanju u popularnosti za sve konkurente s ovoga natjecanja. To se može uraditi putem aplikacije Manga Mandarin u sekciji "Chinese Bridge" za IOS mobilne telefone i za android mobilne telefone, klikom na ikonu HOME, zatim ikonu Chinese Bridge, pa odabirom Europe i klikom na VOTE kod Leine slike


Lea Budaković, učenica četvrtog razreda opće gimnazije Srednje škole Mate Blažine Labin, državna prvakinja iz kineskog jezika, sudjeluje vrlo uspješno u završnici svjetskog natjecanja u poznavanju kineskog jezika koji se održava u kineskom gradu Zhengzhou.

Natjecanje u znanju za Leu je gotovo. Kako nam je rekao njezin otac Danijel, ispit o kulturi, povijesti, geografiji, književnosti, jeziku, gospodarstvu i politici donio joj je 14,5/25 bodova, talent show 31,17/35, a govorni dio natjecanja 29,67/35 bodova, dok je rezultat pitanja s komisije bio 3/5.

Sjajni rezultati

- Ukupno 78,34/100 nije bilo dovoljno za ući u 30 najboljih. Interesantno je da je pripremala pismeni iz materijala koje je dobila od organizatora. Tamo je imala 270 pitanja/odgovora i iz tog skupa na ispitu je bilo 20 pitanja, od ukupno 50. Ostalih 30 je bilo novih, pa je rezultat od 29 točnih odgovora fantastičan (točan odgovor iznosi pola boda), ističe njezin otac, uz posebno zahvalu RKUD-u Rudar Raša što joj je pomogao da Hrvatsku predstavi s istarskom narodnom nošnjom.

- Važno nam je naglasiti da imamo svega još par dana za glasanje koje nam odlično ide, a riječ je o natjecanju u popularnosti za sve konkurente ovoga natjecanja. To se može uraditi putem aplikacije Manga Mandarin u sekciji "Chinese Bridge" za IOS mobilne telefone i za android mobilne telefone, klikom na ikonu HOME, zatim ikonu Chinese Bridge, pa odabirom Europe i klikom na VOTE kod Leine slike. Natjecanje u popularnosti na društvenim mrežama traje do 1. studenog i trenutno smo peti na svijetu, ističe njezin otac.

U lipnju ove godine u kategoriji srednjoškolaca osvojila je prvo mjesto na natjecanju u znanju kineskog jezika "Kineski most" koje je organiziralo Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj u suradnji s Konfucijevim Institutom i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Ovime se plasirala na svjetsko natjecanje koje se održava u Kini od 18. listopada do 2. studenoga. U natjecanju sudjeluju pobjednici iz 120 zemalja svijeta, a sastoji se od pismenog i usmenog dijela ispita te talent showa u kojem se prikazuje neka od tradicionalnih kineskih vještina.

Jaka konkurencija

- Konkurencija je zbilja dosta jaka jer ima djece koja bolje poznaju jezik od nje. Neki od njih kineski uče cijeli život i pričaju ga s roditeljima, dok ga Lea uči samo dvije godine, rekla nam je njezina teta Dunja.

Sve je to krenulo još u prvom razredu srednje škole. Ona je učila engleski, njemački, talijanski, a tražeći intenzivan tečaj francuskog jezika zajedno s ocem pronašla je intenzivan tečaj kineskog, najprije pri jednoj privatnoj školi u Zagrebu, a nakon pauze od nešto više od ŠEST mjeseci nastavila je s tečajem na Ekonomskom fakultetu u Rijeci u organizaciji Konfucijevog instituta iz Zagreba.

Vanesa BEGIĆlea budaković natjecanje natjecanje u kineskom jeziku kineski jezik srednja škola mate blažina labin