Labinjani zainteresirani za zelene oblike energije

Labinjani zainteresirani za zelene oblike energije

14.6.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U Gradskoj knjižnici Grada Labina jučer je održano predavanje na temu Kako do vlastite solarne elektrane? u sklopu turneje Dobra energija 2023. kojoj je domaćin bio Grad Labin.  Turneja "Dobra energija" u Labinu obuhvatila je dva događanja koja su se održala na različitim lokacijama.

Prvo događanje bilo je Sunčani dnevni boravak, koji je započeo u 10 sati u ulici Zelenice. Građani su ovdje imali priliku vidjeti sve komponente male solarne elektrane te se upoznati s digitalnim tečajem "Solarna pismenost".

Drugi dio turneje bio je informativno predavanje pod nazivom "Kako do vlastite solarne elektrane?", koje se održalo u Gradskoj knjižnici Labin.

Svi zainteresirani građani su dobili sve informacije o uvjetima koje je potrebno ispuniti za ugradnju vlastite solarne elektrane na krovu obiteljske kuće te informacije o potencijalnim izvorima sufinanciranja. Imali su priliku postaviti pitanja koja se specifično tiču njihovih objekata i saznati na koji način riješiti prepoznate izazove poput kako dimenzionirati solarnu elektranu, ako ne znamo potrošnju objekta, što sa viškovima električne energije te može li se elektrana postaviti na pomoćne objekte ili koristiti kao nadstrešnica. Predstavljeni su postojeći modeli prema kojima se obračunava predana i preuzeta elektronična energija iz mreže te buduće modele dijeljenja viškova električne energije putem formiranja energetskih zajednica. Također je predstavljen model kojim se omogućuje svim zainteresiranima ulaganje vlastitih sredstava u izgradnju solarnih elektrana.

Grad Labin je proveo je u veljači ove godine Javni poziv za  dodjelu bespovratnih sredstava za izradu projekta ili opremu i radove na postavljanju sunčanih elektrana u kućanstva u visini od gotovo 20 tisuća eura, a interes građana bio je izuzetno velik te su sredstva utrošena u rekordno kratkom roku.

Upravo je ovaj poziv kao i jučerašnje događanje pokazalo kako naši građani razmišljaju o zelenim oblicima energije. Mnoge  labinske obitelji kreću  putem korištenja obnovljivih izvora energije što je i cilj  svih aktivnosti koje provodi Grad Labin.

Edukacija i direktno financijsko  poticanje ovakvih ulaganja i dodatni razvoj zelenih politika visoko je na listi prioriteta grada Labina koji će  nastaviti jer one direktno donose benefit cjelokupnoj zajednici.

zeleni oblik energije zeleno solarne elektrane