Labinjani odlučili: nagrada publike otišla u ruke Lidije Percan i Alena Vitasovića (galerija fotografija)

Labinjani odlučili: nagrada publike otišla u ruke Lidije Percan i Alena Vitasovića (galerija fotografija)

22.6.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Osamnaestu je godinu Labin ugostio jedini putujući festival u Hrvata – Melodije Istre i Kvarnera. Iako je njegovo održavanje predviđeno za novu rabačku rivu, ni ove godine Labinjani nisu bili sretne ruke, pa su Melodije  ponovno održane u pomalo drugačijem ambijentu dvorane Srednje škole Mate Blažine. Otvorivši festival, Gradski puhački orkestar Lovrana, labinski Gradski orkestar te Labinske mažoretkinje stvorili su razigranu i veselu atmosferu koja se zadržala tijekom cijele festivalske večeri. Tome su zasigurno pridonijeli i voditelji programa, Helena Šipraga i Mario Battifiaca koji su  šarmom i spontanošću uveseljavali, u početku pomalo uspavane, Labinjane.

Na ovogodišnjem je izdanju festivala  nastupilo dvadesetak izvođača, što glazbenih legendi, što onih koji svoje mjesto na istarsko-kvarnerskom estradnom podneblju još uvijek traže. Tako su Labinjani sinoć imali prilike čuti fantastične izvedbe Tamare Brusić, Vivien Galleta, Mirjane Bobuš, Ibrice Jusića, Vesne Nežić Ružić -  osoba koje su godinama osvajale brojne MIK-ove nagrade, ali i upoznati se s novim debitantskim glasovnim sposobnostima Tonija Markovskog i  Monike Petrov.

Ono što je posebno bilo zanimljivo Labinjanima jest nastup sugrađana  Marija Kronauera Candottija koji je svojom pjesmom na talijanskom jeziku imena Scapolo Istriano izmamio ovacije publike. Inače, Candotti je niz godina živio u Beču, gdje se aktivno bavio glazbom i surađivao s brojnim tamošnjim grupama. Danas živi u Labinu, a inače je član prve labinske klape.

Nezaobilazna stavka MIK-a jesu glasovi publike. Što se tiče ovogodišnjega glasovanja, labinska se publika i ove godine pokazala kao vrlo složna i homogena. Tako je Gina Picinić, inače dvostuka pobjednica festivala, s osamdeset i pet glasova osvojila treće mjesto publike. Picinić je pjevala Moglo nan je lipo bit, a svojom je izvedbom očito zadovoljila ukus Labinjana. Skladba To san ti ja u izvođenju Vesne Nežić Ružić, kojoj je ovo dvadeseti nastup na MIK-u, dobila je sto i devet glasova publike, čime joj je pripalo drugo mjesto. Na tron labinskoga izdanja festivala Melodije Istre i Kvarnera sjeli su legenda istarske glazbene scene, Lidija Percan, i popularni pjevač Alen Vitasović. Izvodeći skladbu Istra mati moja njih su dvoje oduševili Labinjane koji su ih budno pratili u svakoj sekundi emotivne izvedbe, podržavajući ih salvama pljeska. Ova zanimljiva festivalska glazbena noć završena je pobjedničkom izvedbom nešto iza ponoći, a Labinjanima će u sjećanju ostati i zanimljivo obraćanje gradonačelnika koji je na  duhovit način pozdravio svoje sugrađanje i sudionike MIK-a, pozvavši ih na reprizu festivala u mjesecu kolovozu, kada neće biti kiše, pa će se Melodije Istre i Kvarnera napokon moći održati na obnovljenoj rabačkoj rivi.

mik 2010 alen vitasović lidija percan gina picinić vesna nežić ružić