Labinjani odahnuli - opet mogu preko Barbana (Cesta nedovršena,ali porohodna)

Labinjani odahnuli - opet mogu preko Barbana (Cesta nedovršena,ali porohodna)

5.6.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U subotu je ponovno omogućeno prometovanje dionicom državne ceste od Mosta Raša preko Barbana do Bristovca pa su konačno odahnuli mnogi Labinjani koji svakodnevno putuju na posao u Pulu. Otkako je ta dionica 2. ožujka zatvorena za sav promet Labinjani su morali prevaljivati gotovo dvaput dulji put. Umjesto 45 kilometara do Pule trebalo je tako prijeći skoro dvostruko preko Žminja ili pak ići nešto kraćim relacijama lokalnim cestama od Sv. Katarine preko Sutivanca do Bristovca. No, taj bi put u pravilu, iako po kilometraži kraći, oduzimao više vremena.

Službeno je zabrana prometovanja prestala vrijediti u subotu u 16 sati, ali nemali broj vozača osmjelio se na vožnju tim pravcem i ranije. Kroz Most Rašu vozi se po prvom sloju asfalta i stoga je mudro preko željezničke pruge prelaziti vrlo sporo.

Uspon do velikog barbanskog zavoja kombinacija je makadama i starog asfalta, a odatle se do Barbana vozi samo po makadamu. Na prilazu mjestu počinje asfalt, ali u dužini od stotinjak metara položen je samo prvi sloj pa ponovno treba čuvati amortizere pri prelasku. Razumna brzina kojom bi se trebalo voziti cijelom tom dionicom je 30 do 40 kilometara na sat.

No, od Barbana do Bristovca vodi gotov kolnik s horizontalnom signalizacijom, ali cesta nije sasvim dovršena - nedostaje nogostup.

- Dionica je bila zatvorena jer smo trebali obnoviti most na kanalu u Mostu Raši te dva propusta za oborinske vode. Plan je bio da to završimo do 15. lipnja, a mi smo malo ubrzali. Cesta je i dalje gradilište, čak i ovaj dio do Bristovca. Od ponedjeljka ćemo na pojedinim mjestima postaviti semafore pa će vozači morati biti strpljivi, kaže tehnički direktor gradilišta Goran Kos.

Mnogi Labinjani koji poslom odlaze u Pulu, posebice oni koji to čine svaki dan, osjetili su olakšanje.

- Vraćam se iz Pule i sretan sam, a bit ću još sretniji kad sve bude gotovo. Drago mi je da smo se "izboksali" za ono što smo tražili i da su cestu otvorili jedanaest dana prije roka, veli Euro Juričić.

- Cesta je sada skoro pa dobra, ali treba je još malo proširiti. Mislim da je to malo predugo trajalo i da se moglo obaviti ranije, i po zimi, ističe Vilim Filipović.

Maja Obradović i Josip Vidović Puljani su koji često putuju u Labin. - Moji roditelji žive ovdje i nama je bitno samo da što prije dođemo, reći će Maja. - Cesta je sada puno šira i ako polože kvalitetan asfalt, bit će dobra, dodao je Josip.

Investiciju od 26 milijuna kuna snose Hrvatske ceste, a izvođač radova je pulska tvrtka Cesta. Rok za potpuno dovršenje je ožujak 2012. godine. (Napisao i snimio Robi SELAN)

 

prometnica most raša barban d66 zatvaranje prometa zatvorena cesta potpićan sveta katarina žminj