Labinjani od sutra u Rijeku preko tunela

Labinjani od sutra u Rijeku preko tunela

28.5.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Zabrana prometa od Kršana do Vranje podebljala je ionako izražena negodovanja zbog sporosti radova budući da se istodobno obnavlja 16,6-kilometarska cesta Vozilići – Brseč. Od sutra će se, eto, umjesto živcima put do Rijeke plaćati samo s onih 28 kuna koliko košta karta tunela
 
Cesta od Kršana do Vranje prema tunelu Učka kojom se, zbog završnog asfaltiranja 3,5-kilometarske dionice Boljunsko Polje - Katun, ne može prometovati od ponedjeljka, trebala bi biti otvorena sutra. Potonja se ruta obnavljala oko godinu dana. Inače, na ovom za Labinštinu vitalnom smjeru prema Rijeci »kopa« se već više od pet godina, a preostaje sanirati i izuzetno loš predio iznad Vranje, do tunela, za koji se tek priprema projektna dokumentacija.
Zabrana prometa pojačala je ionako izražena negodovanja zbog sporosti radova budući da se istodobno obnavlja 16,6-kilometarska cesta Vozilići - Brseč. Ona je većim dijelom pretvorena u teže prohodan makadam i pripadajuće oblake prašine, a promet regulira nekoliko semafora, pa Labinjani, ne prihvate li izazov takvog off roada, prolaz do Rijeke mogu tražiti preko Pazina. Od sutra će, eto, put izvan Istre umjesto živcima ipak plaćati samo s onih 28 kuna koliko stoji tunelska karta.
- Prirodno je da se sad gradi na sve strane s obzirom na zakonsku odredbu o zabrani radova na turističkim prometnicama od 15. lipnja. Bilo je nužno zatvaranje prometa na četiri-pet dana jer smo dionicu željeli asfaltirati kvalitetno, paralelno s prilaznim putovima, dakle bez spojeva koji uzrokuju brže oštećivanje kolnika. Lokalno stanovništvo može voziti cijelo vrijeme. Moguće je da, dozvoli li nam vrijeme, prometnicu do tunela otvorimo još danas, pojašnjava Slavko Kalčić, koordinator projekta iz Hrvatskih cesta. Veli da je riješen i dosad preuzak most preko Rušnjanskog potoka za neometan prolaz kamiona te da predstoji samo šminkanje i dovršetak kamenog zida u Boljunskom Polju.
Od Miroslava Kellera, šefa nadležnog odjela u Hrvatskim cestama, pak, doznajemo da još nisu odlučili hoće li radove na cesti uz obalu potegnuti u turističku sezonu. Eventualno će, kaže, raditi do kraja lipnja, i to od ponedjeljka do petka, kada zabrana ne vrijedi, nikako tijekom cijelog ljeta. Jasniju sliku, veli, imat će 20. lipnja, kada će utvrditi jesu li riješili glavne dijelove.
Prvotno je bilo planirano dionicu zgotoviti do 15. lipnja - Keller pojašnjava da su malo usporili čekajući lokalnu zajednicu, čiji komunalni radovi (kanalizacija, oborinska odvodnja, nogostup) traju duže negoli su u Općini Kršan očekivali.
Ivica Tomljanović, koordinator radova iz spomenute državne tvrtke, na našu opasku o previše razrovanim dijelovima ceste Vozilići - Brseč, uključujući i silazni smjer prema trajektnom pristaništu Brestova, kojima je uistinu teško prometovati, kaže da je to uobičajeno pri ovakvim poslovima. Priznaje da se negdje vozi i po desetcentimetarskom sloju posutog kamenja, no to, dodaje, saniraju čim primijete da nije zadovoljena minimalna sigurnost prometa, ili pak po nalogu Instituta građevinarstva Hrvatske koji obavlja nadzor.

I. RADIĆ

Makadamske razglednice

»Poslovno putujem po cijeloj državi, ali nigdje se ceste ne rade ovako sporo kao u Istri i Primorju. Išao sam ovuda i prije godinu dana i tada se kopalo«, požalio nam se jučer Evald Robič iz Rijeke, nazvavši našu redakciju iz terenca kojim je prolazio rutu Vozilići - Brseč. »Moj je crni džip skroz bijel od ove prašine. Ovo je da izludiš! Fotografirao sam mobitelom talijanske kampere koji su jedva prolazili ovaj off road, a ovuda stalno prolazi i mnogo ostalih turista pa nam sve dođe kao divna reklama«, sipao je ogorčenje Robič.

 

radovi Labin asfaltiranje boljunsko polje katun hrvatske ceste promet Rijeka Tunel Učka kršan vranja slavko kalčić ivica tomljanović