Labinjani ne smiju i neće izgubiti postojeću razinu zdravstvene zaštite

Labinjani ne smiju i neće izgubiti postojeću razinu zdravstvene zaštite

11.11.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Naši sugrađani ne smiju i neće izgubiti postojeću razinu zdravstvene zaštite, poručio je gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika na danas održanoj konferenciji za medije na temu reorganizacije Hitne medicinske pomoći, na kojoj su bili nazočni i njegovi zamjenici Eni Modrušan i Zoran Rajković. Svaka reorganizacija, u svojim počecima nosi poteškoće u uhodavanju, pa tako i ova u zdravstvu. Zato je razumljiva bojazan kako građana tako i obiteljskih liječnika za budućnost standarda u zdravstvu.

 

Trenutno se nalazimo u razdoblju dogovaranja i razmatranja najoptimalnije opcije organizacije zdravstvene zaštite i to na razini Istarske županije i svih istarskih gradonačelnika te legitimnih institucija Istarskih domova zdravlja i Ministarstva zdravstva, naglasio je gradonačelnik Tulio Demetlika koji je ujedno zamolio za strpljenje, koje nam je potrebno kako bismo došli do kvalitetnog rješenja na zadovoljstvo građana ali i zdravstvenih djelatnika.

 

 

I dosadašnji rad HMS bio moguć uz dodatno osiguravanje financijskih sredstava Grada Labina i labinskih općina

 

Naime, prvim prijedlogom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Grad Labin i Labinština nisu bili uvršteni u status punkta T1 Hitne medicine. Njegov izostanak bio bi nenadoknadiv korak unatrag za naše građane i dosadašnju kvalitetu zdravstvene usluge. Na zadovoljstvo više od 25 tisuća žitelja Labinšćine na ovom se pitanju angažirao Grad Labin, koristeći kontakte i sve osobe koji su na bilo koji način mogle pomoći, bez obzira na stranačku pripadnost, rekao je gradonačelnik Demetlika.

 

Pitanje Tima 1 za Labin nije bilo riješeno istoga trenutka, iziskivalo je svoje potrebno vrijeme, no u konačnici Labin nije ostao zakinut. Dakako, Labinjani ne smiju i neće biti zakinuti ni nadalje, već će svi napori biti usmjereni ka zadržavanju postojećih nadstandarda u zdravstvu.

 

Polazeći od činjenice da Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nije cjelovito pripremilo funkcioniranje novog načina ustroja Hitne medicinske službe, kao privremeno rješenje, od 1. studenog 2011. godine dogovoren je ugovorni odnos sa 4 obiteljska liječnika koji vikendom dežuraju u prostorima labinske Hitne medicinske službe u vremenu od 8,00 do 16,00 sati. Nadalje, kao privremena mjera u vremenu kada se Tim1 nalazi na terenu, poglavito u noćnim satima, pacijente u prostorije Hitne medicinske službe prima medicinska sestra iz Stacionara.  

 

Na konferenciji za medije, istaknuto je kako je i dosadašnji rad Hitne medicinske službe bio moguć u ovakvom obliku, isključivo uz dodatno osiguravanje financijskih sredstava Grada Labina i labinskih općina. Naime, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nije priznavao rad 5 timova Hitne medicinske pomoći, već samo 2 dežurstva i 3 sanitetska prijevoza.

 

Osim u djelu Hitne medicinske službe, Grad Labin zajedno sa drugim labinskim općinama za svoje građane financira rad logopeda i psihologa pri labinskoj Ispostavi Istarskih domova zdravlja. U Labinu je upravo na inicijativu Grada Labina u humanitarnoj akciji kupljen prvi mamograf, čiji rad Grad godišnje stoji 63 tisuće kuna, te dodatno 33 tisuće kuna za rad grudnog kirurga. U našem se gradu, kao u rijetko kojoj sredini može učiniti kompletna dijagnostika od mamografije, ultrazvuka i grudnog kirurga, naglasila je Eni Modrušan, zamjenica gradonačelnika Grada Labina. Osim toga, Grad Labin financira HPV cjepiva namijenjena učenicama sedmih razreda. Sredstva se izdvajaju i za kontrolu kvalitete prehrane i higijensko sanitarni nadzor u Dječjem vrtiću „Pjerina Verbanac“ i higijensko sanitarni nadzor u osnovnim školama „Ivo Lola Ribar“ i Matije Vlačića.

 

Preventivne preglede koje obavljaju patronažne sestre a odnose se na mjerenje tlaka, šećera i kolesterola u krvi tijekom godine također dodatno se podržava iz Proračuna Grada Labina. Sve to čini visoki standard zdravstvene zaštite na kojeg smo ponosni i na kojeg se volimo nerijetko pozivati a za kojeg godišnje Grad Labin izdvaja oko 550 tisuća kuna.  

 

Tome treba pridodati i sredstva Turističke zajednice Grada Labina koja plaća dežurstva liječnika tijekom ljetnih mjeseci u Rapcu. U podizanje kvalitete zdravlja aktivno je uključen i Projekt Labin Zdravi grad s nizom akcija na prevenciji i edukaciji svih generacija naših sugrađana.

 

Na konferenciji za medije čelnici Grada naglasili su uspješnu suradnju sa svim dosadašnjim ravnateljima i voditeljima labinskog Doma zdravlja, s kojima su uvijek dogovarane mjere u podizanju kvalitete zdravstvene zaštite. Osim toga, kroz tijela lokalne samouprave liječnici su redovito participirali u kreiranju zdravstvene politike Grada. Takva razina, ne samo standarda već i komunikacije biti će i nadalje odlika Grada Labina.

hitna pomoc zdravstvo hitna pomoc labin