Labinjani na kružnoj vožnji, uskoro još dva rotora u Gradu

Labinjani na kružnoj vožnji, uskoro još dva rotora u Gradu

13.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon što su u novije vrijeme realizirana čak tri kružna toka u gradu, dogodine se, kako doznajemo, očekuje izgradnja još dvaju - na početku Ulice Alda Negrija koja vodi u stari Labin, odnosno na križanju kod đira za Rabac, te onog na ulazu u Labin iz pravca Rijeke kod trgovačkog centra Mercator, koji je pred otvaranjem.


Za prvi je izrađen glavni projekt te bi aktualno krojenje gradskog i županijskog proračuna trebalo dati potvrdu da bi rotor na županijskoj prometnici bio gotov prije početka turističke sezone. Kako nam prenosi glasnogovornica Loredana Ružić Brezac, traju i pregovori s Hrvatskim cestama o rekonstrukciji državne ceste na potezu od benzinske crpke na Dubrovi do Kožlje, u sklopu koje bi se napravio kružni tok na mjestu sadašnjeg križanja glavne prometnice i Istarske ulice, što bi u najboljoj varijanti također moglo biti zgotovljeno prije ljeta.


Ova je rješenja s ciljem poboljšanja protočnosti predložio gradski Savjet za sigurnost u prometu, u kojem labinsku policiju predstavlja Antun Marić.


- Otvorenje trgovačkog centra zacijelo će pojačati promet, a želja nam je stati na kraj ondje prisutnom problemu brze vožnje, pogotovo motorista. Praksa je ovo i u drugim gradovima, svugdje se nastoji izbjeći postavljanje semafora. Najbolji pokazatelj veće sigurnosti je podatak o nezgodama na raskrižju kod OŠ Matije Vlačića, gdje ih je za sezone znalo biti i do četiri dnevno, a tijekom cijele prošle zabilježili smo tek jednu, rekao nam je Marić.


S obzirom na to da gradonačelnik Tulio Demetlika u javnim istupima sve češće spominje i planiranu izgradnju još dva kružna toka - kod gradskog groblja i raskrižja Kapelica-Raša - Labinjane očito očekuju kružne vožnje pa za takve pothvate ne bi škodilo ponoviti prometna pravila jer će i iz policije potvrditi da uglavnom stranci znaju kada treba dati žmigavac.

I. RADIĆ

 

Foto: raskrižje za Rabac, "kružera Faraguna" 

 

kružni tok rotori Rabac raskrižje renoviranje promet Kapelica Demetlika Antun Marić raskrsnica Kožlje raskrsnica Faraguna Ulica Aldo Negri