Labinjane najviše zanimaju izmjene granica građevinskih područja

Labinjane najviše zanimaju izmjene granica građevinskih područja

5.3.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kako je istaknula pročelnica za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju Anamarija Lukšić, stručna analiza pokazala je da su svi zahtjevi stručno analizirani u skladu sa zakonom, PP-om Istarske županije i PP-om Labina.

Vijećnici labinskoga Gradskoga vijeća, donijeli su zaključak o prihvaćanju izvješća o stanju sustava civilne zaštite na području grada Labina za prošlu godinu te godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite na području Labina za ovu godinu. Kako je obrazložio stručni suradnik Civilne zaštite Vatrogasne zajednice Istarske županije Boris Rogić, Grad ima svu potrebnu dokumentaciju u skladu sa zakonom, ustrojen stožer civilne zaštite i imenovanog povjerenika za civilnu zaštitu.

Grad je zaprimio 105 zahtjeva

Prihvaćeno je i izvješće gradonačelnika o zaprimljenim inicijativama za izmjene i dopune prostornih planova u razdoblju od 2012. do prošle godine. Grad je u ovom razdoblju zaprimio 105 zahtjeva koji se prvenstveno odnose na izmjenu Prostornog plana uređenja Labina, u dijelu izmjene granica građevinskih područja. Kako je istaknula pročelnica za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju Anamarija Lukšić, stručna analiza pokazala je da su svi zahtjevi stručno analizirani u skladu sa zakonom, PP-om Istarske županije i PP-om Labina.

Oporbeni vijećnici Nevina Miškulin i Željko Ernečić (SDP), pohvalili su što je takvo izvješće napokon došlo na vijećničke klupe, što je izostalo ranijih godina. Iako je to bila zakonska obveza gradonačelnika te su primijetili da nedostaje analiza i ime podnositelja pojedinog zahtjeva te opravdanost njihova podnošenja. Miškulin smatra da bi trebalo znati i kada je Ministarstvo dalo mišljenje, a Ernečić je izrazio nadu da će krajem ove ili početkom sljedeće godine, na Vijeće stići izvješće za ovu godinu. Lukšić je odgovorila da su podaci o imenima podnositelja zahtjeva zaštićeni Zakonom o zaštiti osobnih podataka te da će se o tome dostaviti mišljenje Ministarstva.

Prihvaćano je izvješće o stanju u prostoru za razdoblje 2009. - 2017. koje je izradila tvrtka Urbis iz Pule, a obrazložio u njezino ime Boris Petronijević. Kako je obrazloženo zbog učestalih promjena zakonske regulative, koja se odnosi na izradu izvješća o stanju u prostoru, ovo izvješće obuhvaća razdoblje koje pokriva sve od posljednjeg prihvaćenog izvješća i programa mjera za unapređenje stanja u prostoru do danas.

Čak 11 posto manje stanovnika

Petronijević je istaknuo kako se u Labinu, koji ima 17 naselja, smanjio broj stanovnika za 1.500, odnosno za više od 11 posto te da je grad Labin dobro opskrbljen pitkom vodom i infrastrukturom te da su naselja dobro izgrađena. Nakon sveobuhvatne rasprave u kojoj su se lomila koplja oko pravnih pitanja, procedure i redoslijeda donošenja te potrebe za novim istraživanjima, prihvaćena je krajobrazna osnova južnog priobalja Labina. To je stručna podloga za izradu prostorno planske dokumentacije ali i temelj za plan upravljanja tim područjem koje obuhvaća više od milijun četvornih metara. Sada se koristi oko 500 tisuća četvornih metara.

U postupku savjetovanja s javnošću o nacrtu krajobrazne osnove južnog priobalja, koje je provedeno od 31. listopada do 30. studenog prošle godine, zaprimljeno je više od 50 primjedbi. Od toga šest pismenih očitovanja, 19 primjedbi je prihvaćeno ili djelomično prihvaćeno, 28 ih nije prihvaćeno, a 10 je shvaćeno kao komentar. Ipak svi su, oporba i vladajući, na sjednici pohvalili izrađivača studije.

Na temelju zahtjeva tvrtke Sekundar usluge iz Rijeke, donesena je odluka o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Poslovne zone Ripenda Verbanci. Donesena je također i odluka o prodaji poslovnog prostora za zdravstvenu njegu bolesnika od 26 četvorna metra u ulici Joakima Rakovca 1, u Starom gradu po početnoj cijeni od 94.100 kuna. (B. BIOČIĆ)

građevinsko zemljište nekretnine prostorni plan pp labin anamarija lukšić