Labinjan Luka Paliska dominira hrvatskim triatlonom u svom uzrastu: Svestranost ga odvela u triatlon

Labinjan Luka Paliska dominira hrvatskim triatlonom u svom uzrastu: Svestranost ga odvela u triatlon

8.6.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Najnoviju medalju  zlatnog sjaja osvojio je nedavno u Rovinju. Već uobičajeno, bio je Luka Paliska najbrži triatlonac među hrvatskim kadetima osvojivši svoj drugi ovogodišnji naslov.

Član Pule prethodno je slavio i u cross triatlonu, a u Rovinju je još s Denijem Kanurićem i Dujom Marićem osvojio i treće mjesto u momčadskoj konkurenciji, dok su pulske djevojke, Tea Miloš, Ana Škifić i Dora Grgorinić osvojile ekipni naslov. Gdje god se u Hrvatskoj pojavi, triatlon napušta sa zlatom oko vrata.

- Lani sam osvojio naslove državnog prvaka u triatlonu, duatlonu i aquatlonu, a bio sam i treći junior u triatlonu - otkriva 15-godišnji Luka Paliska koji živi u Ripendi pokraj Labina, pa tijekom gotovo svakodnevnih putovanja na treninge u Pulu koristi vrijeme za učenje. Usto mu i profesori imaju razumijevanja za izostanke u srednjoj školi Mate Blažina, a on odgovara rezultatima, ne samo triatlonskim. - Kako sam ove sezone već osvojio ova dva naslova u triatlonu, najvjerojatnije neću nastupiti u aquatlonu, već ću u to vrijeme braniti boje Albone na prvenstvu Hrvatske u atletici gdje ću nastupiti na 1.000 i 3.000 metara. Trčanje mi pomaže i za triatlon, a istovremeno i plivam za Pulu na ekipnim natjecanjima, dok sam ranije plivao za Arenu.

Upravo ga je kombinacija ljubavi za plivanjem i trčanjem odvela u triatlonske vode.

Vidan napredak

- U sportu sam od svoje pete godine, kombinirao sam plivanje i atletiku, a onda sam prije nešto više od tri godine počeo s triatlonom i to mi je sad najveća ljubav.

Bio je to nastup na prvenstvu Hrvatske u duatlonu održanom u Puli. Svidjelo mi se i ostao sam u klubu. Kako je s plivanjem i atle-tikom već bio "na ti", trebalo se okrenuti biciklu.

- Bicikl sam naučio voziti tek dolaskom u pulski klub.

U početku sam zaostajao na treninzima, ali sad sam dosta napredovao i već držim ritam TeeMiloš koja je u klubu najbolja u vožnji bicikla.

Do kraja sezone spremit ću se za nastup na jedinoj utrci Europskog kupa na kojoj kao kadet smijem nastupiti, onoj na Bledu koja je nešto kraća od ostalih. Lani sam bio 27, a ove se godine nadam ulasku među prvih 20. Iduće ću sezone preći u juniore, pa ću konačno moći nastupati na utrkama Europskog kupa - dodao je Paliska.

 

Kina krajnji cilj

  

Lukin talent prepoznao je odmah trener Pule Željko Bijuk i polako ga priprema za ambiciozan juniorski cilj.

- Pripremili smo kratkoročne ciljeve, nastupe u Europskom kupu i onaj dugoročni, nastup na Olimpijskim igrama mladih što će se 2014. godine održati u Kini - rekao je Bijuk. - Naš je klub u Sari Vilić imao natjecateljicu na prvom izdanju Igara u Singapuru 2010. godine, pa se nadamo da će Luka krenuti njezinim tragom. Polako, bez forsiranja, pripremamo ga za ostvarenje tog cilja do kojeg je vrlo teško doći. Cijela Europa dat će samo osam juniora za Kinu, a kvalifikacije će se održati krajem iduće godine.

Triatlon klub Pula našao je tako u Luki Paliski i svoju mušku zvijezdu, nakon što su Sara Vilić lani i Tea Miloš ove sezone svojim rezultatima dominirale u ženskoj konkurenciji među juniorkama.

Roberto CAR

luka paliska triatlon atletika uspjeh sport