Labinjali položili vijenac i odali počast Josipu Brozu TITO NIJE SKRIVAO SVOJU NAKLONOST PREMA LABINU I RUDARIMA

Labinjali položili vijenac i odali počast Josipu Brozu TITO NIJE SKRIVAO SVOJU NAKLONOST PREMA LABINU I RUDARIMA

5.5.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Predstavnici labinskog društva Josip Broz Tito položili su danas u 15.05 cvijeće uz Titovu bistu u parku iza autobusnog kolodvora u Labinu i minutom šutnje odali mu počast.

- Predsjednik se interesirao za život i rad rudara, njihovo snabdijevanje, a pitao je da li još uvijek voze – „kovarice“. 11. svibnja 1958., samo par mjeseci kasnije, prvi je put posjetio Labinštinu, prošetao Rašom, a u Domu kulture razgovarao s domaćinima. U centru Labina, na prostoru današnjeg kolodvora, 15. lipnja 1958. govorio je pred oko 50 tisuća građana Istre, Hrvatskog i Slovenskog primorja. Potom je obišao pogon jame Labin, a u velikoj sali ručao je s rudarima koji su Jugoslaviji davali 80 posto proizvodnje kamenog ugljena. Narodni odbor općine Labin je 27. travnja 1962. proglasio Tita počasnim građaninom općine. Tito je 19. kolovoza 1964. posjetio Rabac, razgledao hotele Mediteran i Marina, a potom i novoizgrađeno naselje St. Andrea. Prošetao je mjestom, napravio nekoliko snimaka s neizostavnim aparatom, na iznenađenje domaćih ljudi i stranaca od kojih su se neki rukovali i porazgovarali s Predsjednikom. Podržao je razvoj turizma u „vrapcu“, kako ga je u šali nazvao, ali je i dalje rudnik bio u centru njegova interesa, kazao je, između ostalog, Černjul.

Govorilo se u to vrijeme o problemima Istre, založio se Tito za brži razvoj turizma i što je iznenadilo rudare, voćarstva i vinogradarstva jer su to, kako je rekao, prave kulture za istarsko područje. Godinu dana kasnije započela je izgradnja TE Plomin, koja je 1970. krenula u probnu proizvodnju i bila glavni potrošač raškog ugljena. U Labinu za 1. svibanj 1971. dogodio se posljednji Titov posjet Labinštini.

Jahtom „Podgorka“ stigao je u Rabac, potom je u Plomin Luci pustio u redovni pogon termoelektranu. Bilo je dvojbeno da li će održati govor pred oko 50 tisuća građana. U Domu 2.mart susreo se s 342 sudionika Labinske republike i Proštinske bune, nakon čega se na prostoru današnjeg kolodvora obratio okupljenim građanima govoreći o teškoćama u zemlji, ali i najavljujući promjene, naročito u pogledu kadrova.

U restoranu Hotelskog naselja Girandella, gdje je objedovao s domaćinima, umirovljenim rudarima i Proštinarima, Tito se opustio i zadržao mnogo duže nego li je bilo predviđeno protokolom. Kada je netko predložio da je vrijeme polasku, predsjednik je rekao. "Kome se žuri, neka ide. Meni je ovdje dobro!"

U Labinu je 30. ožujka 1975. iz Starog grada krenula Štafeta mladosti, a prva ju je nosila gimnazijalka i vrsna rukometašica Ingrid Zulijani.


Branko Biočićjosip broz tito polaganje vijenaca nob obljetnica smrti