Stampar M - Stampar

Labin: Zatvoren 36. Mediteranski kiparski simpozij na Dubrovi

Labin: Zatvoren 36. Mediteranski kiparski simpozij na Dubrovi

28.9.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

Simboličnim ispunjavanjem vodom "čaša" u najnovijoj dionici Bijele ceste nazvane "U isčekivanju kiše", učinjeno od strane autora Ante Rašića iz Zagreba, danas je na Dubrovi zatvoren 36. Mediteranski kiparski simpozij.

Govoreći prije toga na prugodnoj svečanosti u prelijepoj areni akademski kipar i sveučilišni profesor Rašić podsjetio je da je njegova "položena" skulptura stvarana u dosluhu s prirodom, odnosno kišom, koja je ovog puta izostala. Nisu međutim izostali njegovi prijatelji i kolege iz Zagreba koji su na otvaranje posljednje dionice bravurozne Bijele ceste doputovali posebnim autobusom.

Među njima su bili i Marije Ujević te Vilim Kožarić,  sudionici prvog susreta kipara na Dubrovi, o povijesti kojeg je govorila Gorka Ostojić-Cvajner, predsjednica Mediteranskog kiparskog simpozije. Ona se zahvalila Josipu Diminiću na projektu koje se svrstava među, kako je rekla, desetak najpoznatijih parkova skulptura na otvorenome, s blizu 90 djela, naglasivši da iza njega i njegovih suradnika ostaje ogromno kulturno i duhovno  blago. Na tim temeljima predsatoji još niz aktivnosti i novih sadržaja ostvarenje koji ćemo polako prenijeti na mlađi naraštaj - rekla je između ostalog Gorka Ostojić-Cvajner.

Nazočnima se prigodnim riječima obratio i akademski slikar i kipar Josip Diminić najavivši iduće godine otvaranje Muzeja suvremene skulpture na otvorenome, što će biti novi iskorak u afirmaciji Mediteranskog kiparskog simpozija.

Ovogodišnji Simpozij zatvorio je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika izrazivši zadovoljstvo što Labin ima takvu kulturnu instituciju, ali i spremnost Grada da i dalje na sve moguće načine potiče njen rad i razvoj. (MM)

 

Foto:Simbolično ispunjavanje vodom u najnovijoj dionici Bijele ceste nazvane

 

Mediteranski kiparski simpozij Bijela cesta Park skulptura Dubrova Ante Rašić Demetlika Josip Diminić Gorka Ostojić Cvajner Matija Ujević Kožarić