Labin u Rabac uložio više od 10 milijuna kuna | Rivu u Rapcu vratili pješacima

Labin u Rabac uložio više od 10 milijuna kuna | Rivu u Rapcu vratili pješacima

14.7.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kritike zbog kvalitete infrastrukture u našim turističkim naseljima nekako su standard čim počnu ljetne gužve. Godinama je to bio slučaj i na istočnoj obali Istre, u njezinom jedinom većem turističkom centru, Rapcu. Mnogo se puta moglo čuti razna negodovanja oko nedostatka parkirnih mjesta i nesigurnosti u prometu. No, 2019. godina za ovo mjesto donosi značajni zaokret na polju uređenosti i sigurnosti svih posjetitelja. Rabac je jedno od turističkih mjesta s najljepšom obalom i plažama, pa svake godine broj posjetitelja raste. Problemima je doskočio Grad Labin, prioritete je posložio osluškujući potrebe građana što je rezultirao da su praktički svi najčešće spominjani problemi mještana riješeni u manje od godinu dana.

Dostava do 10

Prije nekoliko dana pisali smo o tome kako se riva u središtu Rapca zatvara za promet te postaje šetnica. Odluka je to gradonačelnika Valtera Glavičića koji je jasno postavio cilj da centar ovog turističkog mjesta vrvi bezbrižnim šetačima, a ne kao što je do sada bio slučaj, automobilima. Tom je prigodom i na svom službenom profilu objavio „Rivu vraćamo pješacima“

- Želimo da šetnja rivom bude opuštena, sigurna i bez stresa. Automobilima je mjesto na parkiralištima, a ove smo godine upravo u Rapcu izgradili preko 200 novih parkirnih mjesta. Vrijeme je da Rabac opet postane biser Kvarnera, kaže Glavičić.

Zanimljivo je upravo to, da zatvaranje rive znači još manje parkirnih mjesta, stoga je u Rapcu bila potrebna cjelokupna i dobro smišljena rekonstrukcija prije donošenja ovakve odluke. I u tome se uspjelo. Najveći projekt, ali i onaj najteži za labinski proračun započeo je u studenom prošle godine, a ambiciozne najave kako će projekt teži od 6 milijuna kuna koji uključuje rekonstrukciju ulaska u naselje i izgradnju kružnog toka prije roka, odnosno Uskrsa biti gotov, malo je tko vjerovao. Upravo to se i dogodilo, projekt koji je najznačajniji zbog bolje i sigurnije protočnosti prometa, ali i vrhunske vizure ulaska u naselje gotov je prije najavljenog roka. Paralelno s rekonstrukcijom ulaska u naselje, počeli su radovi na više punktova u Rapcu i ovim investicijskim udarom na naselje, izgrađeno je oko 200 novih parkirnih mjesta. Tako je gledajući Rabac iz perspektive ulaska u naselje, odmah kraj novog rotora uređen „bijeli“ parking s novih pedesetak parkirnih mjesta, a na izlasku s rive, točnije u ulici Obala M. Tita asfaltiran postojeći parking. Riva je od 8. srpnja vraćena pješacima, zabranjen je promet od 10 ujutro do 24 sata svakoga dana. Ostatak noći i jutra rampe se podižu kako bi lokalni ugostitelji mogli izvršiti dnevne potrebe za dostavom.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Autor: Branko BIOČIĆ

rabac riva pješačka zona turizam ulaganje investicija