Labin u finalu izbora za Smart city nagradu

Labin u finalu izbora za Smart city nagradu

17.11.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kako donosi portal gradonačelnik.hr, nakon što su prije nekoliko tjedana proglasili najbolje gradove u kategoriji gospodarstva, obrazovanja i demografije, kvaliteti života te korištenju EU fondova, u suradnji s Jutarnjim listom i Apsolonom uskoro će proglasiti i pobjednike izbora za Najbolji grad u kategoriji Smart i Eco City.

Smart City nagrada namijenjena je gradskoj upravi s najprestižnijim pokazateljima u razvoju pametnih tehnologija u pružanju usluga građanima i organizaciji rada gradskih službi, dok će priznanje Eco City ponijeti grad s najboljim rezultatima u odgovornom gospodarenju otpadom, uporabi energije iz obnovljivih izvora i drugim zelenim rješenjima.

Za razliku od prošlih izdanja izbora najboljeg grada u Smart City rješenjima, kada je stručni žiri pobjednike birao temeljem prijavljenih projekata gradova,  ove godine po prvi put primjenjuju posebnu metodologiju i pobjednike će izabrati na osnovi unaprijed utvrđenih kriterija.

Metodologija koju je razvila konzultantska tvrtka Apsolon temelji se na javno dostupnim podacima javnih tijela RH i polazi od Apsolonove metodologije analize digitalne spremnosti hrvatskih gradova koja je za 2019. i 2020. godinu primijenjena na 20 najvećih hrvatskih gradova. Riječ je o analizi digitalne spremnosti gradskih uprava i rezultata pregleda javno dostupnih podataka odabranih relevantnih pokazatelja, a drugi bitan dio su podaci koje smo prikupili od samih gradova temeljem anketnog upitnika u kojem smo ispitali  usmjerenost gradskog gospodarstva i društva na pametna rješenja, održivost – odnos grada prema resursima i okolišu te stanje urbane mobilnosti i kvalitete infrastrukture.

Promjena načina ocjenjivanja kandidatura gradova za nagradu Smart City nije jedina novina u ovogodišnjem izboru. Umjesto jedne nagrade koja se dodjeljivala u prethodnim izdanjima, ove ćemo godine proglasiti tri najbolja grada u konkurenciji Smart City u kategorijama veliki, srednji i mali grad.

Ne čudi ovakva odluka kada se, primjerice, zna da se na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za dodjelu poticaja za razvoj Smart City projekata prošle godine javilo čak 107 od ukupno 127 gradova koliko ih ima u državi, a i na ovogodišnjem natječaju, koji je u tijeku, očekuje se sličan odziv donose s portala.

U svakom slučaju, žiri Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i Apsolona već je utvrdio liste gradova koji su ušli u uži izbor kandidata za nagradu Smart City.

U konkurenciji velikih gradova za prestižnu titulu najboljeg Smart-city grada borit će se Zagreb, Karlovac, Pula, Rijeka i Dubrovnik, naš prošlogodišnji pobjednik u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova.

U konkurenciji srednjih gradova u najuži izbor nagrade Smart City plasirali su se Zaprešić, Ivanić Grad, Koprivnica, Labin i Poreč, a među malim gradovima kandidati su Donji Miholjac, Krk, Pazin, Pregrada i Supetar.

„Labin je krenuo u smjeru digitalne transformacije kako Grada, tako i gradskih firmi. Cilj nam je stvoriti "one-stop-shop" gdje će građani i poduzetnici na jednom virtualnom  mjestu dobiti sve informacije i iz gradske uprave i iz gradskih tvrtki.“ – istaknuo je gradonačelnik Labina, Valter Glavičić.

grad labin smart city valter glavičić