Labin: Sve više obnovljenih fasada

Labin: Sve više obnovljenih fasada

4.9.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Gradsko poduzeće Labin stan zadobilo je među građanima status "firme koja nešto radi", što bi značilo da se drugi mogu ugledati na njih. Titulu su zaslužili, a u tome ime je malčice pomoglo i to što je njihov rad uočljiviji od rada drugih gradskih tvrtki. Naime, u gradu je sve više obnovljenih fasada obojanih živim bojama.

Trenutačno poglede privlače skele na stambenoj zgradi u Ulici Mate Blažine 2, ili kod Socijalnog, one su nedavno skinute sa zgrade u Ulici Senari 20 i 22, a uskoro ćemo ih vidjeti na Istarskoj 26. Češće se ipak izvode sanacije krovova pa ih je lani u gradu, Rapcu i Raši izvedeno ukupno 18, nasuprot šest fasada u gradu i Viškovićima.

 

Do kraja ove godine planiramo obnoviti 15 krovova. Dosad smo obnovili tri fasade, a pripremamo obnove na Prilazu Vetva 14 i 16. Na zgradi kod socijalnog radi se i na krovu i na fasadi, što je izuzetak jer se stanari u pravilu najprije odluče za obnovu krova, a zatim fasade, kaže direktorica Dolores Sorić.

Poduzeće u potpunosti servisira obnovu i otplatu kredita stanara. Radi se o obimnom poslu jer su lani brinuli o obvezama petstotinjak osoba. Zahtjevi za obnovu fasada i dalje stižu s Katura, starog grada, Novih zgrada i Raše, čiji stambeni fond je Labin stan preuzeo 2005. godine i na koju je otpadala glavnina hitno izvedenih obnova krovova.

Radove obavljaju labinske tvrtke, a boje i njihov raspored određuje gradska komisija koju čine arhitekti Slavko Batelić, Nino Rocco i Romina Mohorović Tenčić te pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju Anamarija Lukšić. (R. S. )

fasada obnova rekonstrukcija građevina građevinski radovi labin stan slavko batelić nino rocco anamarija likšić obnova fasada dolores sorić