Labin: Subotnja špica uz Tonyja Manera iz Koromačna

Labin: Subotnja špica uz Tonyja Manera iz Koromačna

21.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

LABIN - Groznica subotnje večeri zavladala je preksinoć u središtu Labina kada su među 400-tinjak maškara na završnici gradskih pokladnih svečanosti u fokus dospjele krabulje iz Koromačna.

Na pristojno posjećenim Zelenicama iz zvučnika s autoprikolice zatreštala je Donna Summer, njena obarajuća "I Feel Love", a iznad DJ-eva miks pulta klatila se divovska figura Tonyja Manera (Johna Travolte), celuloidne legende sedamdesetih, kralja plesnog podija, u karakterističnom raskoraku.

Čista špica programa!Vratila se ta skupina i u starije vrijeme vinila, Elvisu Presleyju i hipi ekipi... A takav bijeg u prošlost zapravo nije bio iznimka već pravilo: maškare iz Voloskog nadahnuo je Divlji zapad pa su na alegorijska uglavili saloon, a na onim labinskih Farabuta, koji su završili u kamenom dobu, našla se - pećina.

- Va vreme od kamika smo se tronali, forši najbolje da smo tamo i zostali. Onda je bilo laglje živet, ni se znalo za mito i stres, objasnili su razuzdani Farabuti.

Simpatije su osvojile i "Krabulje za nevervat" iz Kožljaka, njihovi mladenci s natpisom "Friško zatareni". Raspjevane je, pak, Čepljonske maškare inspirirala Španjolska, strasti koride, toliko da su na kolima vukli ogromnog bika. Ni njihova bakljada, međutim, nije podignula adrenalin poslovično hladnoj labinskoj publici, brojnoj, čini se, samo zbog rodbinskih veza s vrtićarcima i osnovcima u povorci. Najmlađi su se ovom zgodom predstavili kao likovi iz bajke, pčelice, bubamare, pauci...

Prestraši se čovjek za njihovu sigurnost pored one alkoholom potpirene motorizirane ekipe: najopasnija je pritom, umjesto da uvodi red, bila "pusna marica", lovranski pajaci odjeveni u policajce.

Ali to su maškare...

Srećom da je pust, vještica "Labinjonska ne-kultura", brzo spaljen. Krivca za sve nedaće Labinjonska kompanija-domoća folšarija, organizator priredbe, nazvala je tako jer je kao udruga, i to u godini proslave 30. rođendana, izbrisana iz kulturnog programa Grada.

Članovi Folšarije, maskirani u folše parone (lažne tajkune), tijekom jednomjesečne vladavine gradom shvatili su, doduše, i šire značenje "nekulture".

Pa u presudi pustu između ostalog kažu: "Nekultura je to da se va Labine zadnjeh dvajsti let ni oprla jedina fabrika ili hotel. Nekultura je to da se opirajo samo banki, trgovački centri, osiguranja, kladionice, barići. Nekulturno je reć da ni šoldi za običan narod, za cesti, kanalizacijo, vodo, plinovod, prvo pomoć, starački dom..." Igor RADIĆ

 

 

tony manero maškare pust spaljivanje pusta zabava labinjonska kompanija domoca folšarija