Labin spreman za ulazak u Božićnu bajku

Labin spreman za ulazak u Božićnu bajku

7.12.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

U pravom zimskom ambijentu začarane borove šumice, prepune patuljaka i vilenjaka koji proviruju iza svakog kuta i inače atraktivnu lokaciju za fotografiranje u srcu starogradske jezgre Labina, predstavljen je program ovogodišne labinske Božićne bajke. 

Na medijskoj konferenciji tim su povodom danas sudjelovali Astrid Glavičić, direktorica Turističke zajednice Grada Labina, Ana Tavić, predstavnica udruge PET Plus, Borjan Batagelj, pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina i Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina.

Detaljni program predstavila je direktorica Turističke zajednice, Astrid Glavičić dok je o uključivanju udruge PET Plus sa zanimljivom inicijativom u ovaj projekt govorila Ana Tavić. Naime, Udruga Pet Plus kroz dosadašnje projekte poput Labina bez plastike i u suradnji s Gradom Labinom sličnu priču nastavlja i na Božićnoj bajci. U vrijeme održavanja manifestacije kao zamjena za jednokratne čaše koristi će se one od čvršćeg materijala koje su za višekratnu upotrebu i mogu se prati na visokim temperaturama. Ovo je još jedna u nizu inicijativa kojima se skreće pozornost na očuvanje okoliša upravo iz razloga što korištenjem višekratnih čaša generira znatno manje otpada, a gradske ulice po završetku manifestacije ostaju gotovo potpuno čiste.

Gradonačelnik Glavičić istaknuo je kako je upravo uređenje starogradske jezgre i mjesta na kojem je danas održana konferencija za medije najbolji primjer upravo onoga što i Labin bez plastike promovira.

„Vidite kako je sve oko nas održivo, da je sve od drva, slame, jutenih vreća i slično. Sve je to ono naše prirodno, ništa spektakularno jer Božić nije spektakl. Božić je nešto u nama, nešto što svi nosimo u duši, ne na reklamama i razglasima. Zato vas sve skupa pozivam da budemo u duhu Božića. Na kraju krajeva, mnogo toga smo radili i u suradnji s našim župnikom jer Božić je prvenstveno blagdan vezan za obitelj, za intimu pa tako i ovaj naš advent. Svi ovi tjedni pred nama, a pogotovo sama Badnja noć i dani Božića i Sv. Stjepana. Sve to je napravljeno onako kako smatramo da bi trebalo biti, fino, decentno, ne preglasno, ali lijepo. Zato vas pozivam da se podružimo na Božićnoj bajci jer bit Božića je upravo ta oku nevidljiva povezanost među nama što se ne može pronaći na polici i što se ne može kupiti novcem.“ -istaknuo je labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji je ujedno pozvao sve da sa svojim najbližima provedu nekoliko predblagdanskih dana u druženju u labinskoj starogradskoj jezgri. .

Zanimljivo je kako je medijsku konferenciju posjetio i Sv. Nikola koji je upravo pohodio dječji vrtić, ali i djeca iz obližnjeg vrtića koji su uživali u predivnom ambijentu.

DVA KONCERTA "PRVE LIGE" HRVATSKE ZABAVNE I POP GLAZBE

Naglasak je svakako na dva događanja koja će privući velik broj posjetitelja, dva koncerta predstavnika "prve lige" hrvatske zabavne i pop glazbe. Velika pozornica biti će postavljena na Titovom trgu u labinskom starom gradu, na uobičajeno mjesto gdje se odvijaju i nastupi na ljetnim feštama. Sve kreće u petak 15. prosinca, kada u Labin dolazi dugo očekivana popularna grupa "Dalmatino", koja će nam poželjeti "Božić bijeli" u dvosatnom nastupu prepunom poznatih hitova iz njihove bogate karijere. Uvod u ovu večer dati će labinski Gradski orkestar, s repertoarom prigodnih božićnih skladbi, te uobičajenih "big band" standarda. Ranije te večeri, u Teatrinu - labinskom malom kazalištu, svoj će završni nastup održati dječji zbor "Minicantanti" Zajednice Talijana Labin.

PRVI VIKEND REZERVIRAN ZA NAJMLAĐE

Iduća dva dana mahom su rezervirana za događanja i programe namijenjene djeci. U subotu 16. prosinca u Kinu Labin, u čak tri termina, Djed mraz će darovati labinske mališane vrtićke dobi te polaznike prvog razreda osnovne škole, a svako darovanje biti će popraćeno prigodnom animacijom. U 17:30 sati, također u Kinu Labin, slijedi nešto za one malo starije školarce - polaznike viših razreda osnovne te srednjoškolce: predavanje prilagođeno djeci i mladima poznatog istarskog astronoma, znanstvenika i edukatora Korada Korlevića. U nastavku večeri, od 19 sati gospodin Korlević podijelit će svoja razmišljanja i na predavanju za odrasle. Nedjelja 17. prosinca od 11 sati u labinsko kino donosi besplatnu božićnu predstavu za mališane svih uzrasta, u izvedbi kazališne skupine "Birikina" iz Pule.

 TRI PREDBLAGDANSKA DANA U STAROGRADSKOJ JEZGRI

Veselje, zabava i druženje na Božićnoj bajci nastavlja se i posljednjeg vikenda uoči Božića, a sve aktivnosti tih se dana koncentriraju u labinski stari grad. U petak 22. prosinca jezgro zabave biti će Ulica Giuseppine Martinuzzi, točnije trgić ispred Galerije Alvona i palače Negri, a svakako će mnoge Labinjane i goste obradovati što će se, nakon više godina iščekivanja, za dobar štimung pobrinuti najpopularniji istarski DJ, Nikola Z Kulurini. Ranije tog dana, u predvečerje, od 17 sati, na romantičnom i progodno dekoriranom Starom trgu ispred Teatrina u starogradskoj jezgri, za sve klince održat će se radionica pisanja pisma Djedu mrazu.

U subotu 23. prosinca ponovo smo na Titovom trgu, ispred velike pozornice, na koju će se oko 21 sat popesti sjajna mlada dubrovačka pop grupa "Silente", koja je trenutno u svom drugom velikom zamahu popularnosti. Za zadržavanje dobre atmosfere i podizanje temperature u ovim hladnim danima, nakon nastupa grupe Silente pobrinut će se legenarni labinski DJ Haris. On će također nastaviti zabavljati posjetitelje Božićne bajke i idućega dana, na Badnju večer 24. prosinca, i to u samoj jezgri starog Labina, u ulici Giuseppine Martinuzzi, gdje će mu se pridružiti još dva doajena labinske disco i klupske scene - DJ Fabio i DJ Alen. Za ljubitelje nešto mirnijih zvukova, u iščekivanju Polnoćke biti će organizirano druženje uz živu akustičnu glazbu na Starom trgu, pred labinskim Teatrinom.

Program ovogodišnje Božićne bajke zaključit će na Štefanje, 26. prosinca, dva koncerta ozbiljne glazbe u župnoj Crkvi Rođenja Blažene djevice Marije - koncert zborova u 19 sati, a odmah nakon toga zadnji koncert iz ciklusa "Sipping Sessions".

LABINSKA BOŽIĆNA BAJKA BEZ PLASTIKE

Ovaj adventski program biti će upečaćen po još nečemu - prva je ova u nadajmo se dugom nizu manifestacija u Labinu, u organizaciji lokalne Turističke zajednice i Grada Labina, koji će u potpunosti izbaciti iz uporabe jednokratnu plastiku. Pod dobro znanim motom "Labin bez plastike", sve čaše koje se kroz sve dane manifestacije budu koristile na ugostiteljskim punktovima biti će povratne, od višekratno upotrebljive eko plastike, a sav ostali pribor koji se bude koristio biti će ekološki prihvatljiv ili također za višekratnu uporabu. Na ovaj način krećemo u jedan novi, napredniji i osvješteniji vid organizacije većih događanja, dugoročno podižući svijest o važnosti brige za čistoću našega grada, našega okoliša i održive budućnosti za nas i našu djecu.

UNIKATNE RUKOTVORINE KRASE VIŠE LOKACIJA STAROG LABINA

Već nekoliko godina jezgra starog Labina dodatno je uljepšana unikatnim ukrasima labinske likovne umjetnice Alide Blašković Koroljević. Iza vrata njezinog obrta „Allegro“ nekoliko su se tjedana spremale maštovite kreacije, koje će ove godine svoje mjesto naći na više lokacija staroga grada, a posebno će doživljajno biti u pravoj čarobnoj adventskoj šumici postavljenoj na platou ispred Narodnog muzeja. Majstor Vlado Rajko iz vrsarskog obrta „Kontija“ izradio je predivne drvene boriće koje će ove, ali i idućih godina, dodatno uljepšati već sada divnu atmosferu blagdanskog grada.

 Kao dio ovogodišnjeg Adventa u Labinu mogu se naći borovi izrađeni recikliranjem odjevnih predmeta kojima je na ovaj način dat novi život. Dizajn i izradu potpisuje zagrebački ženski dvojac La Bestia u koprodukciji sa OPG Mirakul zagrebačke Labinjanke Daniele Roguljić Novak. Ukrasi su ručno rađen, punjeni prirodnih materijalima a mirišu na lavandu iz OPG-a Mirakul u Ripendi. U izradu blagdanskih ukrasa ove su se godine uključilo čak sedam odgojnih skupina iz labinskog dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“, a kroz nekoliko dana i njihove će se kreacije moći vidjeti u starogradskoj jezgri.

božićna bajka labin zabava blagdani