Labin: Smotra folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka: Kulturna tradicija i baština, mozaik različitosti i posebnosti obogaćuju život

Labin: Smotra folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka: Kulturna tradicija i baština, mozaik različitosti i posebnosti obogaćuju život

1.12.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U Sportskom centru Franko Mileta održana je 15. Smotra folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka. U ime domaćina sve sudionike, uzvanike i publiku pozdravio je i dobrodošlicu zaželio počasni predsjednik Saveza bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj Mehmed Džekić koji je istaknuo kako su se Bošnjaci kvalitetno integrirali u društveno politički život Labinštine i Istre. Svim bivšim i sadašnjim gradonačelnicima i načelnicima zahvalio je na razumijevanju prema Bošnjačkoj nacionalnoj manjini koja ovdje živi.

Kadro Kulašin, predsjednik SABAH-a i organizacijskog odbora 15. smotre, istaknuo je da su Bošnjaci druga nacionalna manjina u Hrvatskoj koja se uspješno integrirala i socijalizirala u hrvatsko društvo te kvalitetno pridonosila i dalje pridonosi njegovom razvoju. Isak Hodžić, član Savjeta za nacionalne manjene RH, pridružio se pozdravima te čestitao Dan državnosti BiH.


Gradonačelnik Labina Valter Glavičić izrazio je ponos što je Labin po drugi puta domaćin ovoj smotri te istaknuo uspješnu integraciju bošnjačke zajednice u labinsko društvo.

- Svojim radom i odnosom Bošnjaci su uvelike pridonijeli razvoju Labinštine koja se razlikuje od ostatka države. Ovo zajedništvo koje danas živimo je i posljedica jedne države na brdovitom Balkanu i toga se ne treba sramiti. Labin je mala Amerika i mala Europa, čuvajmo ga svi zajedno i nastavimo ga graditi, zaključio je Glavičičić.


Zamjenik župana Tulio Demetlika je istaknuo da ga, kao bivšeg labinskog gradonačelnika i zaposlenika u Istarskim ugljenokopima, vežu mnoge uspomene i sjećanja za Bošnjake.

- Labin i Istra bili su za vrijeme rata mirna oaza koja je bila utočište mnogima koji su napustili svoje domove u BiH i ovdje nastavili život s nama. Kulturna tradicija i baština, mozaik različitosti i posebnosti obogaćuju naš život. Bošnjaci koji su došli u Istru prihvatili su da živimo u miru i bez mržnje stvaramo i razvijamo našu lijepu Istru, a da pri tom ne zaborave svoju matičnu domovinu. Danas smo svirali tri himne, a uskoro ćemo i četvrtu, onu Europske unije, rekao je Demetlika.


U programu su nastupili kulturno-umjetnička i folklorna društva Bošnjaka iz Hrvatske i njihovi gosti iz BiH koja gaje tradicionalni izvorni ples, pjesmu i igre, a bili su to KUD-ovi iz BiH, potom "Vodnjan", "Bosna" Istarske županije iz Pule, "Rudar" iz Lukavca iz BiH, "Ljiljan" iz Drenovaca, "Preporod" iz Splita, "Đulistan" iz Labina, "Kršanski ljiljani", "Sevdah" iz Rijeke i VIS Aferim, "Nur" iz Siska, Buzetski biseri, Riječki biseri i Sevdalije, "Šeher" Zadar, RKUD Rudar Raša, Pavao Anin iz Siska i Emina Sinanović iz Zenice.


Branko Biočič

smotra folklor bošnjaci manjina