Labin: `Revolucija` zbog naplate parkiranja

Labin: `Revolucija` zbog naplate parkiranja

9.1.2015. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Prema ranijim najavama direktora gradskog poduzeća Labin 2000, Dalibora Zupičića, početkom ove godine trebalo se započeti s naplatom parkiranja, na više lokacija u Labinu. U svrhu toga izrađen je i Elaborat, kojim je analizirano trenutno stanje prometa u mirovanju u Labinu i dane su konkretne mjere unaprjeđenja.

Prijedlog na osnovu takvog elaborata trebali su uskoro dobiti labinski vijećnici na odlučivanje. No Labinjani nisu šutke prihvatili činjenicu da će svaki pedalj grada biti pod naplatom parkiranja, pa su ovih dana pokrenuli peticiju, smatrajući da je postupak donošenja novih pravila naplate parkiranja ishitren i nedovoljno argumentiran.

Direktor Zupčić, pak brani plan parkiranja tvrdnjom da je stupanj motoriziranosti Labinjana vrlo visok, veći od prosjeka Istarske županije, kao i prosjeka na razini države. Skoro svaki punoljetni stanovnik ima automobil, te je tako u protekloj godini na području grada bilo 5.800 registriranih automobila, tvrdi Zupičić.

Prema izrađenom elaboratu, Labin se podijelio u tri parkirne zone; nultu (strogi centar grada), prvu (parkirališta u blizini tržnice, srednje škole i centra) i drugu zonu, koja bi obuhvaćala parkirna mjesta u Ulici Matije Vlačića, Laginjine ulice i novo parkiralište na platou iza starog tehničkog pregleda. Cijena parkiranja u nultoj zoni iznosila bi šest kuna po satu, postojala bi mogućnost plaćanja za pola sata, a maksimalno vrijeme parkiranje bilo bi dva sata.

Cijena u prvoj zoni iznosila bi tri, a drugoj, dvije kune za sat parkiranja. Stanari koji žive oko parkirnih zona imat će pravo na kupnju godišnje povlaštene parkirne karte za jednu zonu, za koju će izdvojiti 150, a privredni subjekti 360 za jednu (jedno vozilo), te 500 kuna za parkiranje u svim zonama. Zupičić je u priopćenjima za medije naglašavao da će izradom elaborata i početkom naplate na spomenutim lokacijama, doći kraj prometnom kaosu u gradu.

No istog mišljenja, pokazalo se početkom ove godine, nije bila grupa mladih koja je započela s peticijom i web stranicom NE Naplata Parkinga Labin. Inicijatori su Katarina Žumbar, Andrea Belušič i Bepo Schira. U samo par dana, (mada se prvo organizirano potpisivanje planira za dolazeći vikend), skupilo se više od tisuću potpisa, čime su inicijatori iznenađeni, ali isto tako uvjereni da su na pravom putu, jer kako kažu, sve se to radilo neplanski, na brzinu, i više sliči još jednom u nizu nameta građanima, nego uvođenju reda u prometu grada.

Inicijatori nisu protiv naplate, ali se ona ne može vršiti u čitavom gradu, bez ikakve alternative. Naime po izrađenom elaboratu, u širem centru ne bi se moglo nigdje besplatno parkirati, nego bi se naplaćivalo čak i stanarima! Inicijatori peticije sumnjaju i u izradu elaborata, o čemu će progovoriti više na konferenciji za medije koju uskoro spremaju. (Adriano ŠĆULAC)

naplata parkinga parking labin 2000 bepo schira