Labin | Razina zdravstvene zaštite u fokusu interesa gradskih vijećnika: LJETI ĆE SE TIMU 2 HITNE POMOĆI DODATI I LIJEČNIK

Labin | Razina zdravstvene zaštite u fokusu interesa gradskih vijećnika: LJETI ĆE SE TIMU 2 HITNE POMOĆI DODATI I LIJEČNIK

13.3.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina postavljeno je pitanje je li postignut dogovor između Grada Labina, hotelijera i Istarske županije vezano za sufinanciranje trećeg tima hitne medicinske pomoći. Naime, SDP-ov vijećnik Daniel Mohorović naveo je kako je na mrežnim stranicama Grada objavljeno da je 8. veljače održan sastanak labinskog gradonačelnika, predstavnika općina Labinštine, Valamar Riviere i Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije na kojem se razgovaralo o mogućnostima poboljšanja pružanja usluga hitne medicinske pomoći na području Labinštine.

 Ispod prosjeka u zlatnom satu

U cilju stvaranja boljih uvjeta za pružanje usluga hitne medicinske pomoći, Grad Labin i općine Labinštine već duži niz godina sufinanciraju rad tima T2 u labinskoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. Tek uz nadstandard, rečeno je, Istarska županija došla je na razinu ostatka Hrvatske.

- Međutim ispod smo državnog prosjeka u ostvarivanju zlatnog sata, jer zbog većeg dolaska turista raste i broj hitnih medicinskih intervencija. Samo lani je labinska ispostava zabilježila više od 7.800 intervencija, rekao je Mohorović.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić, odgovarajući na to vijećničko pitanje izrazio je zadovoljstvo što se prate mrežne stranice Grada Labina koje su sve ažurnije i sve punije friškim informacijama, ali je ispravio Mohorovića rekavši da se ne radi o trećem timu nego dodatnom timu T2.

 Pacijentima isti tretman

- No, vjerojatno mislimo na isto. Trenutno stanje stvari je slijedeće. Putem mreže Hitne medicine financira se tim T1 kroz 24 sata, a tim čine doktor medicine, medicinska sestra ili medicinski tehničar i vozač. Postoji pet timova koji se izmjenjuju u turnusima. Tim T2 sufinancira Grad Labin s ostalim općinama Labinštine koji plaćamo sveukupno 450.000 kuna godišnje, a isto toliko izdvaja i Istarska županija. Time pokušavamo nadoknaditi ono što nam Ministarstvo ne pokriva, istaknuo je gradonačelnik.

Pojasnio je kako i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Srđan Jerković predlaže da se tim T2 uvede kroz 24 sata tijekom cijele godine i da to uđe u mrežu Hitne medicine.

- Nedavno je to bilo i na dnevnom redu sjednice Skupštine Istarske županije, prijedlog je usvojen i upućen je Ministarstvu. Ako to bude odobreno, postoji još dodatna opcija da se timu T2 u ljetnoj sezoni od 15. lipnja do 15. rujna pretvori u tim T1, odnosno da mu se doda još i liječnik. Sada je na Ministarstvu da kaže da je svaki pacijent u Republici Hrvatskoj isto vrijedan i da istarski pacijenti, odnosno labinski pacijenti vrijede isto kao i drugdje u RH, rekao je Glavičić.


B. Biočić


hitna pomoć labin financiranje hzzo t1 t2 zdravlje pomoć hitna pomoć politika