Labin: Raspada se crkvica iz 15 stoljeća

Labin: Raspada se crkvica iz 15 stoljeća

12.4.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

LABIN - Statika crkvice Sv. Kuzme i Damjana u Ulici Zelenice opasno je ugrožena i građevini prijeti urušavanje, upozoravaju stručnjaci, kustos labinskog Narodnog muzeja Vedran Kos i Toni Šaina iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Pod crkvice pun je otpale žbuke, a po svim zidovima pružaju se pukotine široke i do pet centimetara. Ona najveća, a vjerojatno i najopasnija, vidljiva je izvana: pruža se po sredini sjevernog zida, od tla, pa preko krova koji se zbog toga na jednom mjestu počeo urušavati.

Za sanaciju potrebno 500 tisuća kuna

- Uzrok oštećenja su najvjerojatnije vibracije koje proizvode vozila dok prolaze uz crkvu, ali ne treba zaboraviti ni da je na cesti bilo puno građevinskih radova, što je moglo dovesti do gibanja tla.

Uzrok bi također mogla biti bara koja se nekada nalazila u blizini. Ona je zatrpana, ali to ne znači ništa, tlo i dalje može kliziti zbog praznine, kaže Kos.

Prije bilo kakve sanacije trebalo bi napraviti snimak stanja i po potrebi dovesti geomehaničara, koji će reći pomiče li se tlo. Takav slučaj imamo s poznatom crkvom Sv. Marije na Škriljinah u Bermu, gdje se zemljište ide gore-dolje, a zid se zbog toga pomiče dvije desetinke milimetra mjesečno, što je jako puno, objašnjava Šaina. Procjenjuju da bi za sanaciju bilo potrebno oko 500 tisuća kuna te bi radovi, koje treba izvoditi u fazama, trajali najmanje tri godine. Posljednji manji zahvat na objektu izveden je prije petnaestak godina.

 

Crkvu izgradila obitelj Depangher – Manzin

 

Crkvicu, kojoj mnogi ne znaju ime, građani prihvaćaju zdravo za gotovo i često je percipiraju “u paketu” s obližnjim spomenikom Matije Vlačića Ilirika. Djelo labinskog akademskog kipara Mate Čvrljka postavljeno je 1975. godine, a Sv. Kuzma i Damjan ovdje su od 15. stoljeća. Crkva je se nalazila na raskrižju putova, koji su vodili prema sadašnjem centru grada, starom gradu, Rapcu i Plominu. Ovaj posljednji išao je iza crkve, trasom nekadašnje rimske ceste. Danas je to uska cestica koja vodi u Nove zgrade, poznata po tome što su je mnogi koristili kada bi se noću vraćali iz Rapca ili Starog grada, a nisu se željeli susresti s policijskom patrolom na mjestu današnjeg kružnog toka. Zbog toga su preko nje postavljeni stupići.

Crkvu je, kao i brojne druge u Istri, prvi zabilježio povjesničar umjetnosti i terenski istraživač Branko Fučić 1947. godine. Tom prilikom nazvao ju je “delikatnim kamenim kristalom”. Zidana je kvadratnim kamenim tesancima, ima gotički portal sa šiljatim lukom, a iznad njega elegantnu preslicu s “gibelinskim” vršcima. Posebna je po tome što je apsida s oltarom ispupčena u manju i nešto nižu prostoriju. Veća prostorija, brod crkve, ima križni svod s dva

para dijagonalno ukrštenih kamenih rebara. Svjetlo dolazi kroz četverokutne prozorčiće na bočnim zidovima. Skidajući žbuku, Fučić je otkrio ostatke fresaka i nekoliko glagoljskih grafita.

Na podu se nalaze grobnice labinske obitelji Depangher - Manzin s titulom markiza, koja je crkvu sagradila kao svoju grobnu kapelu. Središte tadašnjeg njihovog posjeda bio je ladanjski kompleks - stancija, koji se danas naziva Šćiri, po obitelji koja ga je od njih kupila između dva svjetska rata. Željezna vrata uz šetnicu ispred osnovne škole, koja danas služe kao ukras, bila su ulaz na imanje.

 

Bijelcu presadili nogu crnca

 

Sveti Kuzma i Damjan bili su braća liječnici u današnjoj Turskoj i Siriji tijekom 3. stoljeća. Prihvatili su tada zabranjeno kršćanstvo i liječili besplatno. Najveće čudo koje su izveli bilo je presađivanje noge nedavno preminulog tamnoputog Etiopljanina na pacijenta bijelca.

Podnijeli su mučeništvo, a potom su pogubljeni odsijecanjem glave, zajedno s mlađom braćom Antimom, Leontijem i Eprepijem. Zaštitnici su liječnika i kirurga, a blagdan im je 26. rujna.

Robi Selan

 

 

crkva svedok kuzme i damjana crkvica sanacija vedran kos toni šaina konzervator kultura baština