Labin: Psi zaklali 12 koza i ovaca

Labin: Psi zaklali 12 koza i ovaca

21.4.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Ademu Ibrahimoviću noćas su psi zadavili dvanaest grla stoke, četiri janjeta i dvije ovce te isto toliko jarića i koza. Čopor je upao u njegove torove u šumi nedaleko Katura, odnosno trgovačkog centra Mercator gdje se nalaze slični objekti drugih građana koji kućni proračun upotpunjavaju stočarenjem.

- Ja i prijatelj došli smo oko sedam i petnaest i u toru zatekli četiri psa kako kolju ovce. To nisu lutalice jer imaju ogrlice, što znači da su ih vlasnici pustili s lanca. Još devet ovaca je tako izgriženo da ne preostaje ništa drugo nego čekati da uginu, kazao nam je.

Dva zadavljena janjeta ostala su u toru, a ostala dva i ovce porazbacani su oko njega. Ozlijeđene životinje ugibaju u hladu. Koze i jarići leže unutar tora, s tim da su psi odnijeli jedno mlado.

Ibrahimović štetu zbog usmrćenih životinja cijeni na oko 15 tisuća kuna, ali ona će s vremenom rasti, a u obzir treba uzeti i izgubljeni prinos janjadi, koju su ovce davale dvaput godišnje, često i po dva komada.

Od tog stada preostalo mu je još devet grla. Obnovio ga je početkom godine, nakon što se u prosincu dogodio pokolj na gotovo isti način. Tada je konačni zbir gubitka bio osamnaest ovaca i dva janjeta u ukupnoj vrijednosti od oko dvadeset tisuća kuna.

Osim nesavjesnih vlasnika pasa, Ibrahimović krivi i one koji su u šumi izgradili hranilište za mačke lutalice, kojima psi dolaze krasti hranu i tom prilikom nastane čopor. Mačke u šumi također stvaraju štetu jer napadaju ptičja gnijezda. U Udruzi za zaštitu životinja Feniks kažu da hranilište nije njihovo jer mačke hrane isključivo na asfaltu. (R. SELAN)

 

divlji psi klanje ovce kature labin adem ibrahimović