Labin: prva nedjelja sa zatvorenim trgovinama

Labin: prva nedjelja sa zatvorenim trgovinama

6.1.2009. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Protekla je prva nedjelja kako je na snagu stupio novi Zakon o trgovini po kojemu će do početka lipnja nedjeljom biti zatvorene gotovo sve trgovine u Hrvatskoj. Novi zakon ne vrijedi za trgovačke objekte koji se nalaze unutar kolodvorskih prostora,  štandove i klupe izvan tržnica za prodaju cvijeća i svijeća, kioske za prodaju tiska te specijalizirane prodavaonice za prodaju kruha. Na Labinštini novi Zakon osim što akomodira kupce negativno utječe i na trgovce, posebice na male trgovine smještene u kvartovima koje su tim zakonom izgubile znatan prihod. Dodatni je to udarac i privatnim pekarama na Labinštini. Znatan dio posla izgubili su dolaskom velikih trgovačkih centara u Labin, a novi Zakonom pospješuje negativnu plutanju koju bilježe posljednjih godinu dana.

Subotom je u jednoj labinskoj pekari koju nećemo imenovati nekada radilo dvoje, ljeti čak i troje djelatnika, dok je ove subote smjenu odradio samo jedan djelatnik.

Vidljivo je da dolazi do viška radne snage  što će rezultirati drugim valom otkaza na Labinštini. Kontaktirali smo jednu labinsku poduzetnicu sa dvadesetogodišnjim iskustvom koja je željela ostati anonimna no na novi Zakon gleda pozitivno.

Poručila je da je nedjelja dan kada se ljudi trebaju odmoriti i posvetiti najbližima. Mišljenja je da obitelj bar jedan dan u tjednu treba biti na okupu. S druge strane žao joj je kupaca koji su ukinuti za komociju, ali uz bolju organizaciji kupnje novi Zakon ići će na obostrano zadovoljstvo, kupaca i djelatnika.

 

Foto: Glas Istre 

Zakon o trgovini rad nedjeljom nedjelja trgovina shopping rad sindikati globalna kriza otkazi prava radnika