Labin | PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE: Učenici drugih razreda učili o sigurnosti u prometu

Labin | PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE: Učenici drugih razreda učili o sigurnosti u prometu

17.10.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Više od sto učenika drugih razreda labinskih osnovnih škola Ivo Lola Ribar i Matija Vlačić s područnim odjeljenjima sudjelovalo je u srijedu prijepodne u preventivna akcija pod nazivom "Program prometne kulture za najmlađe". Akcija se   provodi u organizaciji udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: Policijskom upravom istarskom, PP Labin, Crvenim križem Labin i JVP Labin, OŠ Matije Vlačića Labin i OŠ Ivo Lola Ribar.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Nacionalnog program sigurnosti cestovnog prometa i Grada Labin i to na vanjskom igralištu OŠ M. Vlačić a u nju su se uključili i Javna vatrogasna postrojba Labin te Crveni križ Labin koji je demonstrirao vještine u pružanju prve pomoći.

"Program prometne kulture za najmlađe" preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja. Od 2013. godine do danas kroz obuku je prošlo više od 30.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih i područnih škola. Program čine dva djela: prvi je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećavanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Djeca tako izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti i uviđaju uzročno-posljedičnu vezu ponašanja u prometu, u cilju da postanu oprezniji pješaci i biciklisti.

Edukacijama se svakodnevno pridružuju lokalne organizacije Crvenog križa i Vatrogasnih društava, pa djeca tijekom obuke imaju priliku proći radionice "Osnove prve pomoći" i "Zaštita od požara za djecu". U Program prometne kulture za najmlađe uključio se i Hrvatski centar za razminiranje, na područjima zagađenima minama. Po provedenoj obuci polaznici su dobili Diplome.

Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture, te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece, predviđanje opasnosti i zaključivanje o uzročno-posljedičnoj vezi ponašanja u prometu i svakodnevnim potencijalno opasnim situacijama. Program je podržan od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, jedinica lokalne i regionalne samouprave, a isti je afirmiran i od strane Fakulteta prometnih znanosti, te pedagoške struke. (Branko BIOČIĆ)

promet edukacija škola djeca oš ivo lola ribar oš matija vlačić jvp labin