Labin: Povorka od tisuću maškaranih ljudi

Labin: Povorka od tisuću maškaranih ljudi

8.2.2016. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Proteklog je vikenda cijeli grad Labin bio u znaku maškara. Povorka od tisuću maškaranih ljudi, s područja Labinštine te primorsko goranske regije, krenula je u mimohodu iz labinskog najvećeg naselja Kature, prema centru grada, gdje je održan prigodan maškarani program i govori.

 

U povorci je bilo preko petstotinjak mališana, prerušenih u banane, bubamare, leptiriće, kauboje, klaunove, mrkvice, te one iz dječjeg vrtića Gloria, koji su za ovu priliku bili "medicinsko osoblje".

 

Sveukupno je gradom prošlo preko dvadeset maškaranih skupina, iz Labina, Labinštine, Pule, Lovrana, Brseča, Voloskog…

 

Bile su to najbolje maškare nakon dugog niza godina. Mimohod ulicama Labina pratile su mase ljudi, a centar je bio premali da bi primio sve znatiželjnike koji su uživali u ovoj lijepoj staroj tradiciji, naših krajeva.

 

Organizatori labinskih maškara su se zaista potrudili, i za to im sve pohvale. Nakon "maškaranog ludovanja" u centru, na Dubrovi kraj Labina, nastavljen je maskenbal za one najmlađe, a na istom mjestu, ali u drugoj dvorani, slavili su i odrasli.

 

Time se bliži kraj vladavini maškara, od kako je pred tri tjedna meštar labinske maškarane povorke, Darko Batelić -Pipica, preuzeo ključeve Grada od labinskog gradonačelnika Tulia Demetlike. Primopredaja je izvršena na Trgu labinskih rudara pred brojnim svjedocima, domaćim maškaranim skupinama "Labinjonska kumpanija-domoća folšarija" i "Farabuti" te maškaranih skupina s riječkog i pulskog područja, kao i brojnih sugrađana. Novi maškarani gradonačelnik imao je mandat od tri tjedna, a kako je tada  najavio, čitava vladavina trebala je proteći u broju tri. Vladalo se tri tjedna, bila su tri mandatara, i napravile su se tri reforme. Prva, da se sve labinske fešte održavaju van grada, jer na njima ima više labinjana nego kad se to događa u Labinu, druga, da se ubuduće ne bira najdogađaj godine, nego naj, ne događaj, a treća da se zaustavi projekt "Podzemnog grada" te da on pretvori u gradsko groblje, i time ponovno nastanu nekad povijesne katakombe. Reforme su bile  nužne, a za njihov izostanak kriv je pust "Reformo". Stoga će u utorak biti spaljen i time kažnjen za sve nedaće. Spaljivanje će biti pred labinskom sportskom dvoranom, a u dvorani će se održati veliki dječji maskenbal. ( A. ŠĆULAC)

 

 

Link

 

 

maškarana povorka pust labinjonska kompanija domoća folšarija darko batelić pipica darko batelić pipica kauboji maškare