Labin ponovno istarski favorit za Zeleni cvijet

Labin ponovno istarski favorit za Zeleni cvijet

17.6.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Između dvije istarske kandidature za nagradu Hrvatske turističke zajednice za najuređenije mjesto na kontinentu Zeleni cvijet, Buzeta i Labina, županijsko je povjerenstvo svoj glas nakon obilaska ponovno dalo Labinu i time ga kandidiralo na nacionalnu razinu.

Povjerenstvo, koje čine Ljiljana Dravec iz županijskog Odjela za održivi razvoj, Tamara Ninković iz županijske Turističke zajednice te nižepotpisana novinarka, također je za Zeleni cvijet u pojedinačnim elementima kandidiralo okućnicu obitelji Kozlović iz Kukovog Vrha nedaleko od Buja, poučno-pješačku stazu dolinom Pazinske jame u kategoriji prirodne baštine i prirodnih fenomena, Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu u kategoriji kulturne baštine, manifestacije i priredbe, paragliding na buzetskoj Raspadalici u kategoriji aktivnog turizma te buzetsku naušnicu kao originalni suvenir.

Niti jedne kandidature nije bilo za park, javnu plažu i kupalište te turističko-informativni centar. Zanimljivo je da ni po pojedinačnim elementima, osim za okućnicu, koju je predložio bujski TZ, nije bilo prijava iz lokalnih TZ-a, već je povjerenstvo samo predložilo kandidate. Iznimka je ove godine ipak bila Raša, koja je za nagradu prijavila glavni trg, međutim povjerenstvo ga nije predložilo u daljnje natjecanje.

Labin, koji se za ovu nagradu natječe u kategoriji mjesta do 10 tisuća stanovnika, iz godine u godinu ulaže u uređenje, baš kao i Buzet. Novi kružni tokovi na ulazu u grad primjereno su hortikulturno uređeni, postavljene su nove autobusne čekaonice a uređen je i pristup invalidima. Za turiste su na usluzi dva internetska kornera te brojne manifestacije u gradu tijekom ljeta koje bi ove godine mogle biti presudne jer se više ne ocjenjuje samo uređenost, nego i dodatna ponuda. Upravo su manifestacije i bile uteg u odluci između Buzeta i Labina.

- Za Zeleni cvijet kandidiramo se od 2008. i od tada dobivamo ovo priznanje sa srebrnim znakom u oštroj konkurenciji s kontinentalnim gradovima. Ove godine zbog novih zahvata nadamo se da smo najozbiljniji kandidat za prvo mjesto, kazala nam je direktorica labinskog TZ-a Radmila Paliska-Kos.

Labin će ponovno tijekom srpnja obići povjerenstvo glavnog ureda HTZ-a. Nakon užeg izbora konačna odluka o najuređenijem mjestu donijet će se najkasnije do 20. rujna. (B. BAN)

 

radmila paliska kos htz tz labin zeleni cvijet